BERLIN

Blinken poručio da će SAD i saveznici iz EU jedinstveno reagirati ako Rusija uđe u Ukrajinu

U jeku tenzija, američki državni sekretar je u srijedu, 19. januara posjetio Ukrajinu kako bi vlasti u Kijevu uvjerio da imaju podršku Zapad

Radio Slobodna Evropa
  • Američki državni sekretar Entoni Blinken  sa njemačkom ministarkom vanjskih poslova Analenom Berbok

    Američki državni sekretar Entoni Blinken sa njemačkom ministarkom vanjskih poslova Analenom Berbok

    Foto: AFP


Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici će nastupiti jedinstveno ako Rusija bude dalje djelovala protiv Ukrajine, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) novinarima u četvrtak poslije sastanaka sa njemačkim zvaničnicima, piše Radio slobodna Evropa.

Blinken je, govoreći zajedno sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Berbok (Annalena Baerbock), rekao da će Moskva dočekati "brz... ozbiljan" jedinstven odgovor ako njene snage pređu u Ukrajinu.

- Bili smo vrlo jasni sve vrijeme. Ukoliko se bilo koje ruske vojne snage budu kretale preko ukrajinske granice i počine nove akte agresije protiv Ukrajine, to će naići na brzu, oštru reakciju Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera - rekao je Blinken novinarima u Berlinu.

Pored toga, Vašington i njegovi partneri bi predstavili jedinstven odgovor na sve moguće sankcije i radili na koordinisanom odgovoru na sve druge moguće destabilizujuće akcije koje Rusija može da preduzme, rekao je Blinken, prenosi agencija Reuters.

Blinken je u četvrtak doputovao u Berlin gdje se sastao sa šefovima diplomatija Velike Britanije, Francuske i Njemačke, a glavna tema su bile Ukrajina i jedinstvo bloka protiv Rusije.

U jeku tenzija, američki državni sekretar je u srijedu, 19. januara posjetio Ukrajinu kako bi vlasti u Kijevu uvjerio da imaju podršku Zapada.

Blinken će se dan nakon Berlina, u petak, 21. januara, u Ženevi se sastati sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Rusija optužuje Zapad da planira "provokacije" u Ukrajini

Rusija je optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini dok istovremeno okrivljuje Moskvu za planiranje invazije na tu zemlju.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u četvrtak, 20. januara, da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu "zavesa za pripremanje njihovih provokacija velikih razmjera, uključujući one vojnog karaktera".

- One (provokacije) mogu da imaju krajnje tragične posljedice po regionalnu i globalnu sigurnost - kazala je Zaharova, prenosi agencija AP.

Navela je da je Velika Britanija prethodnih dana vojnim avionima slala naoružanje Ukrajini, ocijenivši da Kijev zbog vojne pomoći Zapada misli da ima "odriješene ruke za vojnu operaciju u Donbasu", oblasti na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

U ratu u Donbasu, koji je trajao skoro osam godina protiv ukrajinskih snaga, ubijeno je više od 14.000 ljudi, podsjeća AP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi prijetnja SAD o mogućem isključenju Rusije iz globalnog bankarskog sistema mogla da podstakne "jastrebove" u Ukrajini da upotrebe silu radi povratka kontrole nad teritorijama na istoku zemlje.

- To bi moglo da usadi lažne nade u usijane glave nekih predstavnika ukrajinskog rukovodstva koji bi mogli da odluče da obnove građanski rat u svojoj zemlji - kazao je Peskov novinarima.

Ukrajina je ove sedmice saopćila da je od Velike Britanije dobila protivtenkovske projektile i odbacila tvrdnje Moskve da planira ofanzivu sa ciljem povratka kontrole nad oblastima na istoku.

Ukrajinska vlada, SAD i druge članice NATO-a izražavaju snažnu zabrinutost posljednjih sedmica zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine. Rusko razmiještanje oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice podstaklo je strahovanja Zapada da Moskva planira invaziju na susjednu zemlju.

Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) rekao je 19. januara da misli da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio predsjednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju invazije platiti "visoku cijenu", u izgubljenim životima i mogućim isključenjem iz globalnog bankarskog sistema.

Moskva uporno negira da planira ofanzivu na Ukrajinu, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vježbe u blizini ruske granice.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahteve Moskve na prošlosedmičnim pregovorima, ali su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama za izgradnju povjerenja.

Reakcija EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je 20. januara rekla da će Evropska unija odgovoriti snažnim ekonomskim i finansijskim sankcijama u slučaju daljih napada na Ukrajinu.

- Ukoliko se situacija pogorša, ukoliko dođe do bilo kakvih daljih napada na teritorijalni integritet Ukrajine, odgovorit ćemo snažnim ekonomskim i finansijskim sankcijama. Transatlantska zajednica je odlučna u ovome - rekla je Fon der Lajen na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma.

Vojne vježbe Rusije

Agencija AP podsjeća da je Rusija poslala neodređeni broj vojnika sa dalekog istoka zemlje u svoju saveznicu Bjelorusiju, koja dijeli granicu s Ukrajinom, na veliku vojnu vježbu koja traje do 20. februara.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da bi Moskva mogla iskoristiti bjelorusku teritoriju za pokretanje potencijalne višestruke invazije.

Rusija je u četvrtak najavila i velike pomorske vježbe u koje će biti uključeno 140 ratnih brodova i više od 60 aviona.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da će se vježba, koja će trajati do februara, biti izvedena i u primorskim vodama i u nekim udaljenijim područjima koja su "operativno važna", uključujući Mediteran, sjeveroistočni Atlantik i Tihi okean, javlja AP, prenosi Radio slobodna Evropa.

NA VRH

Podijeli članak na