ANKARA

Erdoan: Želimo mir u regiji, ne smatramo ispravnim razvoj događaja između Rusije i Ukrajine

Predsjednik Republike Turske je danas primio predsjednika El Salvadora Najiba Bukelea, a nakon sastanka je komentirao odnose sa tom centralnoameričkom zemljom, kao i dešavanja u regiji

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

20.1.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da ta zemlja ne smatra ispravnim razvoj događaja između Rusije i Ukrajine te je poručio da u regiji želi mir i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan je danas u Ankari primio predsjednika El Salvadora Najiba Bukelea (Nayib Bukele), a delegacije dvije zemlje su nakon sastanka potpisale šest bilateralnih sporazuma o saradnji u različitim oblastima, uključujući diplomaciju, trgovinu i vojnu industriju.

Zahvalivši se Bukeleu, čiji preci su svojevremeno migrirali iz Palestine, Erdoan je kazao da su bilateralni odnosi između Ankare i San Salvadora znatno unaprijeđeni od kako je Bukele došao na vlast te je dodao da su šefovi diplomacija dvije zemlje danas u Ankari otvorili i ambasadu El Savladora.

- I mi ćemo u što kraćem roku otvoriti tursku ambasadu u San Salvadoru i ja ću tim povodom otputovati u uzvratnu posjetu u El Salvador. Uprkos pandemiji, naši trgovinski i ekonomski odnosi bilježe veliki napredak - kazao je Erdoan.

Spremni podržati investicije

Predsjednik Turske je kazao da u prvoj fazi želi trgovinsku razmjenu sa El Salvadorom podići na 100 miliona dolara, a u narednih pet godina na 500 miliona dolara. Najavio je skoro potpisivanje i sporazuma koji će spriječiti dvostruka oporezivanja i dodatno olakšati i potaknuti uzajamne investicije.

- Podržavamo ideju predsjednika Bukelea da El Salvador pretvori u regionalni logistički centar. Rekao sam mu da su turske kompanije spremne da podrže sve investicije koje budu dijelom tog velikog projekta. Naglasio sam da će Turska nastaviti podržavati razvojne projekte u El Salvadoru - kazao je Erdogan.

Ističući kako je sa kolegom Bukeleom razgovarao i o regionalnim temama vezanim za situaciju i dešavanja u Centralnoj Americi, Erdoan je kazao da jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i Karibima predstavlja jedan od stubova turske vanjske politike. Za deset godina Turska u toj regiji povećala je broj diplomatskih predstavništava sa šest na 17.

Erdoan o tenzijama između Rusije i Ukrajine: Želimo mir u regiji

Na upit novinara Erdogan je komentirao i aktuelne tenzije između Rusije i Ukrajine te je kazao da Turska želi mir i stabilnost u regiji i da stvari ne krenu u nekom pogreškom pravcu.

- Ne smatramo ispravnim razvoj događaja između Rusije i Ukrajine. Kao zemlja koja ima dobre odnose sa obje strane, tužni smo zbog ove atmosfere rata. Nadamo se da ćemo što prije predsjednike Putina i Zelenskija okupiti na jednom mjestu i omogućiti im direktne razgovore - kazao je Erdogan.

Ističući kako izuzetno važnim smatra i dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Turskoj, kao i svoj odlazak u Ukrajinu, Erdoan je najavio da će početkom narednog mjeseca posjetiti Ukrajinu.

Bukele: El Salvador želi biti dijelom progresa kojeg Turske ostvaruje

Predsjednik El Salvadora Bukele je izrazio posebno zadovoljstvo današnjom posjetom te je dodao da u El Salvadoru znaju da su Turci svojevremeno osvajali svijet i da taj duh u turskom narodu ponovo raste, što pokazuje i činjenica da Turska ostvaruje veliki progres i da to više nije ona Turska od prije dvadeset i više godina.

- Turska ostvaruje brzi razvoj u ekonomiji, izvozu i svim poljima i to je vidljivo. Vidimo da se turski proizvode svugdje izvoze - kazao je Bukele.

Ističući kako El Salvador želi biti dijelom progresa kojeg Turkiye ostvaruje, Bukele je kazao da Tursku krasi i jedinstvo naroda koje prije svega povezuje sa dobrim liderstvom predsjednika Turske Erdoana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.