POSTOJE IZUZECI

Austrijski parlament odlučio: Obavezna vakcinacija od februara

Austrijske vlasti navode da je obavezna vakcinacija nužna jer procijepljenost i dalje nije zadovoljavajuća u ovoj zemlji

N. Aj.

Za odluku je bilo 137 zastupnika, a 33 protiv

Foto: Agencije


Austrijski parlament izglasao je četvrtak navečer obaveznu vakcinaciju za odrasle od početka februara, po čemu su prvi u Evropi, piše AP.

Za odluku je bilo 137 zastupnika, a 33 protiv i njome se na vakcinaciju obvezuju svi Austrijanci stariji od 18 godina.

Iznimka su trudnice i ljudi koji se ne smiju vakcinisati iz medicinskih razloga te oni koji su se oporavili od korone u proteklih šest mjeseci.

Trajna i stalna sloboda

Prije nego što stupi na snagu 4. februara, mjeru obveznog cijepljenja mora potvrditi gornji dom parlamenta i potpisati austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen).

- Vakcinacija je šansa našem društvu da postigne trajnu i stalnu slobodu, da nas virus ne ograničava - rekao je konzervativni kancelar Karl Nehamer (Nehammer) novinarima prije početka sjednice. Priznao je da to pitanje "izaziva snažnu i strastvenu raspravu".

Austrijske vlasti navode da je obavezna vakcinacija nužna jer procijepljenost i dalje nije zadovoljavajuća u ovoj zemlji. Ministar zdravstva Mekstejn (Mueckstein) je izjavio kako je ova mjera "velik i po prvi put, trajan korak" u austrijskoj borbi s pandemijom.

Kazna od 600 eura

- Na ovaj način ćemo pobjeći krugu otvaranja i zatvaranja - rekao je i istaknuo da se ovdje ne radi samo o omikronu, veći i o budućim varijantama koje bi se mogle pojaviti i da je zato bilo potrebno izglasati ovu odluku.

Do jučer je u Austriji potpuno cijepljeno 71,8 posto od 8,9 miliona građana.

Mjera stupa na snagu u februaru, ali provodit će je od marta. Prvo će građanima poslati pismo u kojem ih se obavještava o novim pravilima, a od sredine marta policija će moći provjeriti status vakcinacije građana. Oni koji neće imati dokaz da su se vakcinisali morat će dokazati to pismeno, ili platiti kaznu do 600 eura.

Više o temi Austrija

BORBA PROTIV PANDEMIJE
Austrijski parlament glasa o obaveznoj vakcinaciji
NA VRH

Podijeli članak na