POSTOJE IZUZECI

Austrijski parlament odlučio: Obavezna vakcinacija od februara

Austrijske vlasti navode da je obavezna vakcinacija nužna jer procijepljenost i dalje nije zadovoljavajuća u ovoj zemlji

Za odluku je bilo 137 zastupnika, a 33 protiv. Agencije

N. Aj.

20.1.2022

Austrijski parlament izglasao je četvrtak navečer obaveznu vakcinaciju za odrasle od početka februara, po čemu su prvi u Evropi, piše AP.

Za odluku je bilo 137 zastupnika, a 33 protiv i njome se na vakcinaciju obvezuju svi Austrijanci stariji od 18 godina.

Iznimka su trudnice i ljudi koji se ne smiju vakcinisati iz medicinskih razloga te oni koji su se oporavili od korone u proteklih šest mjeseci.


Trajna i stalna sloboda

Prije nego što stupi na snagu 4. februara, mjeru obveznog cijepljenja mora potvrditi gornji dom parlamenta i potpisati austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen).

- Vakcinacija je šansa našem društvu da postigne trajnu i stalnu slobodu, da nas virus ne ograničava - rekao je konzervativni kancelar Karl Nehamer (Nehammer) novinarima prije početka sjednice. Priznao je da to pitanje "izaziva snažnu i strastvenu raspravu".

Austrijske vlasti navode da je obavezna vakcinacija nužna jer procijepljenost i dalje nije zadovoljavajuća u ovoj zemlji. Ministar zdravstva Mekstejn (Mueckstein) je izjavio kako je ova mjera "velik i po prvi put, trajan korak" u austrijskoj borbi s pandemijom.

Kazna od 600 eura

- Na ovaj način ćemo pobjeći krugu otvaranja i zatvaranja - rekao je i istaknuo da se ovdje ne radi samo o omikronu, veći i o budućim varijantama koje bi se mogle pojaviti i da je zato bilo potrebno izglasati ovu odluku.

Do jučer je u Austriji potpuno cijepljeno 71,8 posto od 8,9 miliona građana.

Mjera stupa na snagu u februaru, ali provodit će je od marta. Prvo će građanima poslati pismo u kojem ih se obavještava o novim pravilima, a od sredine marta policija će moći provjeriti status vakcinacije građana. Oni koji neće imati dokaz da su se vakcinisali morat će dokazati to pismeno, ili platiti kaznu do 600 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.