PREVOZILI EKSPLOZIV

Velika eksplozija u Gani: Ima mrtvih, uništene stotine zgrada

Predsjednik Gane Nana Akufo-Ado objavio je na Twitteru da je obaviješten o incidentu i potvrdio da ima mrtvih

N. Aj.

Velika eksplozija u Gani

Foto: Printscreen


Eksplozija u ruralnoj Zapadnoj regiji Gane danas je sravnila sa zemljom stotine zgrada i usmrtila nepoznat broj stanovnika kada se kamion koji je prevozio eksploziv do rudnika zlata sudario s motociklom.

Na videosnimcima čija autentičnost nije provjerena, a koje su objavili lokalni mediji, vidi se veliko mjesto eksplozije na kojem su zgrade svedene na hrpe drva, cigle i iskrivljenog metala, prenosi agencija Hina.

Na jednom videu vide se dva tijela na tlu, prekrivena prašinom. Fotografija koju je podijelio član lokalnog vijeća prikazuje duboki krater u epicentru eksplozije.

Seji Saji Amedonu, zamjenik glavnog direktora Nacionalne organizacije za upravljanje katastrofama, izjavio je da je uništeno 500 zgrada. Regionalni službenik za hitne slučajeve rekao je lokalnim medijima da je vidio 10 mrtvih tijela.

Stanovnicima je savjetovano da zbog svoje sigurnosti napuste to područje i odu u obližnje gradove, navodi se u saopćenju policije. Obližnji gradovi zamoljeni su da otvore javne prostore, uključujući učionice i crkve za smještaj preživjelih.

Eksplozija se dogodila u Apiateu između gradova Bogosa i Bavdieja kada je motocikl podletio pod kamion koji je prevozio eksploziv u vlasništvu kompanije "Maxam" u rudnik zlata "Chirano", kojim upravlja "Kinross" iz Toronta.

Glasnogovornik "Kinrossa" potvrdio je incident, rekavši da se dogodio 140 kilometara od rudnika. 

Predsjednik Gane Nana Akufo-Ado (Addo) objavio je na Twitteru da je obaviješten o incidentu i potvrdio da ima mrtvih.

- To je uistinu tragičan incident i u ime vlade izražavam duboko saučešće porodicama poginulih - kazao je Akufo-Ado.

Više o:

Gana Eksplozija
NA VRH

Podijeli članak na