POTVRDILA ZAHAROVA

Blinken i Lavrov će se sastati danas u Ženevi

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 17. decembra nacrt sporazuma Moskve i Vašingtona za bezbjednosne garancije i mjere koje će osigurati bezbjednost Rusije i članica NATO-a

E. Ć. / Srna

Blinken i Lavrov na jednom od ranijih susreta

Foto: Twitter


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se danas sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony) u Ženevi, potvrdila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da je planiran razgovor o dva nacrta sporazuma koje je Rusija predložila 15. decembra 2021. godine. Pojasnila je da se radi o sporazumu Rusije i SAD o bezbjednosnim garancijama i sporazumu o garancijama za Rusku Federaciju i članice NATO-a, javio je TASS.

Prema njenim riječima, očekuje se da Lavrov i Blinken razgovaraju o daljim koracima zasnovanim na prijedlozima Rusije. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 17. decembra nacrt sporazuma Moskve i Vašingtona za bezbjednosne garancije i mjere koje će osigurati bezbjednost Rusije i članica NATO-a.

Konsultacije Rusije i SAD u vezi sa pomenutim pitanjem održane su 10. januara u Ženevi, sjednica Savjeta NATO-Rusija održana je 12. januara u Briselu, dok je 13. januara u Beču organizovan sastanak Stalnog savjeta OEBS-a.

Zaharova je dodala da će diplomate tokom razgovora iznijeti svoje procjene o ishodu pomenutih sastanaka.

NA VRH

Podijeli članak na