ŽENEVA

Blinken i Lavrov održali sastanak: Rusija ne odustaje od zahtjeva, SAD želi krizu riješiti dijalogom

Ne očekujemo da ćemo danas ovdje riješiti naše nesuglasice. Ali nadam se i očekujem da možemo testirati ostaje li put diplomacije ili dijaloga otvoren, kazao je Blinken

Blinken i Lavrov. Twitter

E. Ć. / Anadolija

21.1.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je kako ukrajinsku krizu žele riješiti kroz dijalog i diplomatiju, ali da su isto tako vrlo odlučni da zajednički, brzo i žestoko odgovore ako Rusija odluči napasti Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).



Blinken: Odlučni smo brzom i žestokom odgovoru

U Ženevi su održani pregovori Blinkena s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, čija je glavna tema kriza u Ukrajini. Blinken je rekao da je pred sami početak rekao da je sastanak dio napora za smanjenje napetosti proizašlih iz ukrajinske krize i "sprečavanje agresije Rusije na Ukrajinu". 

Navodeći da je došao u Ženevu nakon sastanka s američkim partnerima i saveznicima, uključujući ukrajinske dužnosnike, Blinken je rekao:

- Svi smo jednako odlučni nastojati riješiti naše razlike (naše probleme) diplomacijom i dijalogom. Ali ako se pokaže da je to nemoguće i Rusija odluči napasti Ukrajinu, također smo odlučni zajedničkom, brzom i žestokom odgovoru - kazao je, opisavši današnji sastanak kao kritičan trenutak.

Lavrov: Zahtjevi vrlo konkretni

- Ne očekujemo da ćemo danas ovdje riješiti naše nesuglasice. Ali nadam se i očekujem da možemo testirati ostaje li put diplomacije ili dijaloga otvoren - rekao je Blinken.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, s druge strane, zahvalio je Blinkenu na ponudi da se sastane u Ženevi kako bi razgovarali o prijedlozima o sigurnosnim garancijama. Komentarišući Blinkenove izjave da ne očekuje "prekretnicu" od sastanka u Ženevi, Lavrov je rekao: "Ni mi ne očekujemo da će ti razgovori biti prekretnica. Samo čekamo konkretne odgovore na naše zahtjeve".

- Naši zahtjevi su vrlo konkretni i očekujemo konkretne odgovore u skladu s obećanjima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju o nedjeljivosti sigurnosti, nijedna država ne bi smjela jačati vlastitu sigurnost nauštrb sigurnosti druge zemlje - rekao je Lavrov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.