NAKON RAZGOVORA S LAVROVOM

Blinken: Brzi, teški i jedinstveni odgovor Rusiji ukoliko napadne Ukrajinu

Bili smo jasni, ukoliko bilo kakve ruske vojne snage pređu preko ukrajinske granice, to je nova invazija, kazao je Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken. Agencije

N. Aj.

21.1.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom da će se Moskva suočiti s “brzim, teškim i jedinstvenim odgovorom” ukoliko napadne Ukrajinu.

Blinken je kazao nakon razgovora u Ženevi da je Vašington pristao da preda pisane komentare Rusiji nakon što je Moskva zatražila sigurnosne garancije, uključujući i obećanje da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u.

On je opisao današnje razgovore s Lavrovom, koji su imali za cilj da ublaže napetosti otkako je Rusija počela gomilati vojnike u blizini ukrajinske granice, kao iskrene i korisne.

- Bili smo jasni, ukoliko bilo kakve ruske vojne snage pređu preko ukrajinske granice, to je nova invazija. Na nju će biti odgovoreno brzim, teškim i jedinstvenim odgovorom Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika - izjavio je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.