STRAH OD RUSKOG NAPADA

Odobrio State Department: Baltičke zemlje Ukrajini šalju američke raketne sisteme

Glasnogovornik State Departmenta potvrdio je da je američka vlada odobrila transfere trećih strana omogućavajući Estoniji, Latviji, Litvaniji i Britaniji da isporuče opremu američke proizvodnje iz svojih zaliha Ukrajini

Sporazumi o transferu trećih strana omogućit će Estoniji da prebaci protutenkovske projektile Javelin Ukrajini, dok će Litvaniji biti dozvoljeno da pošalje rakete Stinger. Agencije

N. Aj.

21.1.2022

Američki State Department je dozvolio Litvaniji, Latviji i Estoniji da pošalju američke projektile i drugo oružje u Ukrajinu, rekla su tri izvora upoznata s odlukom, jer je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) predvidio da će Rusija krenuti na Ukrajinu.

Prema propisima o kontroli izvoza, zemlje moraju dobiti odobrenje od State Departmenta prije nego što prebace oružje koje su primile iz Sjedinjenih Država trećim stranama.

Sporazumi o transferu trećih strana omogućit će Estoniji da prebaci protutenkovske projektile Javelin Ukrajini, dok će Litvaniji biti dozvoljeno da pošalje rakete Stinger, rekao je jedan od izvora.

Glasnogovornik State Departmenta potvrdio je da je američka vlada odobrila transfere trećih strana omogućavajući Estoniji, Latviji, Litvaniji i Britaniji da isporuče opremu američke proizvodnje iz svojih zaliha Ukrajini, ali nije naveo detalje o tome koje će oružje biti poslano.

- Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri su zajedno kako bi ubrzali sigurnosnu pomoć Ukrajini. U bliskom smo kontaktu sa našim ukrajinskim partnerima i našim NATO saveznicima i kreativno koristimo sve raspoložive alate za sigurnosnu saradnju kako bismo pomogli Ukrajini da ojača svoju odbranu suočenu sa rastućom ruskom agresijom - rekao je portparol.

Vijest o odobrenim transferima oružja pojavila se kasno u srijedu nakon što je Bajden na konferenciji za novinare rekao da će Rusija skupo platiti ako napadne Ukrajinu.


Ruski zvaničnici su više puta poricali da planiraju invaziju na Ukrajinu, ali Kremlj je okupio oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je povećanje za koje Zapad kaže da je priprema za rat kako bi spriječio Ukrajinu da se ikada pridruži zapadnoj sigurnosnoj alijansi NATO-a.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je Bajdenova administracija u decembru odobrila 200 miliona dolara dodatne pomoći u odbrambenoj sigurnosti Ukrajini, zajedno sa 60 milijardi dolara smrtonosne i nesmrtonosne opreme iz postojećih američkih vojnih zaliha.

Američki zvaničnici su također identificirali dodatnu opremu koja bi mogla biti isporučena iz viška američkih vojnih zaliha.

- Kao što je predsednik Bajden rekao predsjedniku Putinu, ukoliko Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu, mi ćemo Ukrajincima osigurati dodatni odbrambeni materijal. Posvećeni smo suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i nastavit ćemo da pružamo Ukrajini podršku koja joj je potrebna - rekao je portparol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.