STRMOGLAV PAD

Vrijednost bitcoina pala za gotovo 50 posto od rekordne u novembru

U novembru je bitcoin bio na rekordnih 68.990 dolara

Bitcoin. Arhiv

Index.hr / D. H.

22.1.2022

Nije pao samo bitcoin nego su i kriptovalute općenito imale loš početak godine. Bitcoin je pao preko 8 posto u protekla 24 sata i sada iznosi manje od 35 hiljada američkih dolara, prenosi Index.

Najvrjednija svjetska kriptovaluta pala je za više od 20% od početka godine. U novembru je bitcoin bio na rekordnih 68.990 dolara.


Ethereum pao još više

Ethereum, druga najvrjednija kriptovaluta na svijetu, pao je za više od 12 posto u protekla 24 sata, a u subotu ujutro njegova vrijednost iznosila je oko 2400 dolara. To je pad od gotovo 30 posto od početka nove godine.

Ulagači su sve nervozniji oko digitalnih valuta i druge rizičnije imovine otkako su američke Federalne rezerve signalizirale da bi mogle umanjiti ekonomske poticaje agresivnije nego što se očekivalo.



Svjetske vlade protiv kriptovaluta

I svjetske vlade su protiv kriptovaluta. U četvrtak je Reuters izvijestio da je Ruska centralna banka predložila zabranu korištenja kriptovaluta i rudarenja. Rusija je jedna od najvećih zemalja za rudarenje kriptovaluta na svijetu, ali je njena centralna banka rekla da digitalne valute mogu predstavljati prijetnju financijskoj stabilnosti zemlje.

Ruski prijedlog dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Kina pokrenula sveobuhvatno suzbijanje kriptovaluta, zabranjujući i trgovanje i rudarenje. Druge zemlje također su bliže zabrani nego prihvatanju kriptovaluta. Indija je u novembru izjavila da se priprema za uvođenje zakona koji bi regulirao digitalne valute, iako se o tom prijedlogu još mnogo toga ne zna.

Goldman Sachs uprkos svemu i dalje predviđa bitcoinov skok na 100.000 dolara.

Ranije ove sedmice indijski premijer Narendra Modi rekao je da je potrebna globalna saradnja za rješavanje problema koje predstavljaju kriptovalute.

Međutim, nisu svi pesimisti. Goldman Sachs je rekao da bi cijena bitcoina mogla dosegnuti više od 100.000 dolara u sljedećih pet godina. U izvještaju objavljenom ranije ovog mjeseca analitičari te banke rekli su da vide velike dobitke jer će bitcoin sve više krasti tržišni udio od zlata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.