BIVŠI PREMIJER

Silvio Berluskoni povukao predsjedničku kandidaturu

Sada se očekuje susret Enrika Lete (Enrico Letta) i Matea Salvinija (Mattea Salvinija), koji bi mogao pomoći da Italija možda u ponedjeljak, a vjerojatnije u četvrtak, dobije trinaestog predsjednika Republike

Silvio Berlusconi. Arhiv

Piše: D. H.

22.1.2022

Silvio Berluskoni (Berlusconi) (85) povukao je svoju kandidaturu za sljedećeg predsjednika Italijanske Republike, koga Velika izborna skupština (svi članovi Parlamenta i izaslanici oblastî) počinje birati u ponedjeljak. Tajkun i svojedobno najbogatiji Italijan, vođa i vlasnik političkog pokreta Forza Italia, koji je osnovao 1994. i odmah pobijedio na izborima, političar koji je u Italiji ključno obilježio razdoblje 1994. -2011., uvidio je da nema realne šanse pridobiti za sebe barem 505 velikih izbornika i tako u trijumfalnoj apoteozi završiti svoju političku karijeru.


Berluskonijevo povlačenje objavila je senatorka Licija Ronculi (Licia Ronzulli), koja je zajedno s Berluskonijevim zamjenikom Antoniom Tajanijem, bivšim predsjednikom Evropskog parlamenta, preko Zooma sudjelovala u sastanku na vrhu grupacije desnog centra. U njoj su opoziciona Braća Italije pod vodstvom Giorgie Meloni, te dvije članice vladine koalicije: Liga koju vodi Mateo Salvini (Matteo), odnosno Forza Italia.

Taj je sastanak bio najavljen za 16 sati, pa je odgođen za 18 jer se Berluskoni još jednom htio posavjetovati s vodstvom svoje nekad većinske stranke. Na kraju je sastanak počeo u 19.30 porukom da je Berluskoni oslobodio svojim saveznicima prostor da potraže kompromisnog kandidata za državnog poglavara.

Salvini i Meloni su dotad javno čvrsto podržavali Berluskonijevu kandidaturu, svjesni da ih ona koči, jer lijevi centar nije htio ni početi pregovore dok je na tapetu Berlusloni, "ličnost koja Italiju ne spaja nego dijeli", kako je to formulirao sekretar vladine Demokratske stranke i bivši premijer Enriko Leta (Enrico Letta). Njegov stric Đani Leta (Gianni Letta), Berluskonijev višedecenijski blizak saradnik i sekretar svih njegovih vlada, savjetovao je svom šefu da se okani neostvariva sna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.