"SAVEZNIČKA ODLUČNOST"

Rusija i Bjelorusija će od 10. do 20. februara održati zajedničku vojnu vježbu

Ovo predstavlja još jedan znak za uzbunu Zapadu, ali i zemljama koje graniče sa ove dvije države

Rusija i Bjelorusija će početkom februara opet održati zajedničke vojne vježbe. Agencije

H. J. I.

22.1.2022

Uprkos brojnim sastancima koji su prethodne sedmice održani između zapadnih zvaničnika i Rusije, stavovi oko Ukrajine ostali su nepromijenjeni. Umjesto deeskalacije tenzija, čini se kako je u ovom trenutku mnogo realnije održavanje novih "kontroverznih" vojnih vježbi.

Tokom nedavne posjete Kremlju, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je s Vladimirom Putinom o organizaciji nove zajedničke vojne vježbe bjeloruskih i ruskih snaga koja bi predstavljala nastavak vojnih aktivnosti koje su održane u septembru 2021. godine, a koje su nosile naziv "Zapad-2021" i u kojima je učestvovalo više od 200.000 vojnika. 

Iako su i Putin i Lukašenko s rezervom govorili o mogućem datumu održavanja vojnih vježbi, te se za njihovo održavanje spominjao čak i kraj marta, čini se kako su posljednja dešavanja i neuspješni pregovori Zapada i Rusije oko Ukrajine, ubrzali proces održavanja novih vojnih vježbi Moskve i Minska.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko obratio se javnosti u utorak, te je pojasnio kako će se nova zajednička vojna vježba održati od 10. do 20. februara pod nazivom "Saveznička odlučnost".

Tokom obraćanja javnosti, Lukašenko je kao i mnogo puta do sada, iskoristio priliku da "bocne" Zapad, te se osvrnuo na radnje koje su prethodile određivanju konačnog datuma. 

- Napravljeni su planovi za pokretanje vježbe "Saveznička odlučnost" u februaru. Molim vas samo unaprijed odredite i konkretan datum te ga nakon toga i objavite kako nas ne bi niko mogao optužiti da smo odjednom nagomilali trupe i da smo skoro spremni za rat - ironično je rekao Lukašenko.

Ne ugrožavaju sigurnost okolnih zemalja

Iako su ruski i bjeloruski zvaničnici po ko zna koji put naglasili kako vojne vježbe koje se održavaju unutar teritorija ove dvije države ne ugrožavaju sigurnost okolnih zemalja, objavljivanje datuma novih vojnih manevara predstavlja još jedan znak za uzbunu Zapadu, ali i zemljama koje graniče kako s Rusijom tako i s Bjelorusijom.

Prema razrađenom planu ministarstava Bjelorusije i Rusije, "Saveznička odlučnost" trebala bi obuhvatiti područja na južnom dijelu Bjelorusije, tačnije u blizini ukrajinske granice, te na poligonima koji se nalaze u blizini granica Poljske, ali i baltičkih zemalja. 

Kako je saopćeno, vježbe će se održati na pet bjeloruskih poligona od kojih se većina nalazi na sjeverozapadnom i južnom dijelu države, tačnije uz granice s Poljskom i Ukrajinom.

- Na teritoriji Bjelorusije bit će pregrupisan prilično veliki kontingent vojnika s kojim će se uvježbavati niz zadataka u južnom operativnom pravcu. Vojska će ispunjavati zadatke koji se tiču borbe protiv diverzantsko-izviđačkih grupa i nelegalnih oružanih formacija - rekao je zamjenik ministra odbrane Bjelorusije Viktor Gulevič.

Također, prema najavama bjeloruskog ministarstva, vojska bi se trebala posvetiti i blokiranju kanala za dopremu oružja i municije, te će se razrađivati mjere za jačanje državne granice u slučaju prodora naoružanih militanata. 

Interesantno, u kontekstu dešavanja na granici Rusije i Ukrajine, upravo ruska strana često potencira priču o mogućoj ukrajinskoj invaziji na zapadni dio Rusije pa je očigledno kako je i bjelorusko ministarstvo vježbu organizovalo u skladu sa mogućnostima ostvarivanja ovakvog scenarija i u ovoj državi.

Tokom prezentacije plana vojnih vježbi, upravo je na jednoj od skica i predviđena mogućnost "upada" određenih militantnih formacija na jug Bjelorusije.

Rusija već šalje trupe

Iako će se vježba održati za nešto manje od mjesec dana, čini se kako su ruske vojne trupe ozbiljno shvatile zadatak i da već sada u velikom broju stižu u Bjelorusiju.

Prema planu Bjelorusije i Rusije, Moskva bi osim vojnika u Bjelorusiju trebala rasporediti i 12 aviona Su-35, dva sistema S-400 te raketni sistem Pancir - S. 

Da je vježba izuzetno važna za Rusiju i Bjelorusiju, dovoljno govori i činjenica kako će se na vježbi naći i Istočni vojni okrug Ruske Federacije koji se nalazi na potpuno suprotnom kraju države.

Dolazak vojnika iz ovog dijela Ruske Federacije očekuje se u narednim danima, a oprema koja se odnosi na kamione, tenkove i drugo naoružanje već je počela željeznicom pristizati u Bjelorusiju.

- Može doći do situacije kada snage i regionalne vojne snage ne budu dovoljne za osiguravanj Savezne države Rusije i Bjelorusije. Moramo biti spremni da to ojačamo. Postigli smo dogovor s Bjelorusijom da je potrebno angažovati cijeli vojni potencijal za zajedničku odbranu - rekli su ruski zvaničnici. 


Lokacije na kojima će biti održane vojne vježbe. Ministarstvo odbrane Bjelorusije

Velika vojna vježba Rusije i Bjelorusije dolazi u periodu velikih napetosti na granici između Ukrajine i Ruske Federacije. Već mjesecima, ruske vojne trupe nalaze su u blizini rusko-ukrajinske granice, a prema određenim podacima u ovom trenutku broj vojnika prelazi 100.000.

Novi vojni manevrni najbližih saveznika, ovaj put na sjeverozapadnoj i južnoj strani Bjelorusije, ponovo su izazvale brojne reakcije Zapada, a mnogobrojni zvaničnici su istakli kako Rusija na ovaj način želi dodatno dovesti atmosferu do usijanja kako bi dobila ono što što traži prema sigurnosnim garancijama koje su upućene NATO savezu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako ruski i bjeloruski zvaničnici ne vide ništa sporno u održavanju vježbi, pa čak i kroz svoje komentare ismijavaju zapadne zvaničnike i njihov strah, jasno je kako će nove vojne vježbe doliti dodatno ulje na ionako vatreni istok Evrope.

Kako dani odmiču, postaje sve jasnije da je "status quo" u kontekstu Ukrajine sve manje izvjestan te da će se sudbina ove države odlučivati kroz dvije opcije - konačnim dogovorom ili totalnom invazijom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.