ŠTA JE IZJAVIO

Zapovjednik njemačke mornarice hvalio Putina pa zbog kritika podnio ostavku

Zatražio sam od ministrice odbrane Kristin Kambreč da me odmah razriješi dužnosti - saopćio je viceadmiral Kaj-Ačim Šoenbah

Zapovjednik njemačke mornarice u subotu je odstupio s dužnosti. Arhiv

N. Aj.

23.1.2022

Zapovjednik njemačke mornarice u subotu je odstupio s dužnosti nakon što je njegova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija “nikad neće vratiti Ukrajini", dobila brojne kritike.

- Zatražio sam od ministrice odbrane Kristin Kambreč (Christine Lambrecht) da me odmah razriješi dužnosti - saopćio je viceadmiral Kaj-Ačim Šoenbah (Kay-Achim Schoenbach) i dodao:

- Ministrica je prihvatila moj zahtjev.

On je podnio ostavku nakon komentara iznesenog u petak u Indiji. Nakon toga, Ukrajina je pozvala njemačkog ambasadora i Šonbaha da povuku izjavu.

- Ono što on zaista želi je poštovanje. I Bože moj, dati nekome poštovanje malo košta, ako ne i ništa. Ako se mene pita, jednostavno je dati mu poštovanje koje doista zahtijeva i vjerovatno također zaslužuje - rekao je o Putinu.

Šonbahovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmjestila 100.000 vojnika uzduž ukrajinskih granica, što je dovelo do sedmica diplomatskih napora da se spriječi rat.

Rusija negira da planira bilo šta, no također zahtijeva da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u članstvo ili se širiti dalje na istok Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.