MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Rusija osudila britanske navode o instaliranju proruskog vodstva u Ukrajini

Dezinformacije koje širi britanski Foreign Office još su jedan dokaz da su zemlje NATO-a te koje eskaliraju napetosti oko Ukrajine, poručili su iz ruskog MVP-a

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Arhiv

N. Aj. / Anadolija

23.1.2022

Vlasti Rusije osudile su navode iz Velike Britanije o planu Kremlja da u Ukrajini instalira prorusko ruvodstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

- Dezinformacije koje širi britanski Foreign Office još su jedan dokaz da su zemlje NATO-a, na čelu s Anglosaksoncima, te koje eskaliraju napetosti oko Ukrajine - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Agencija TASS javlja da je Rusija pozvala Veliku Britaniju da okonča provokacije širenje besmislica.

Velika Britanija je kasno sinoć saopćila da ima informacije da Rusija želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li izvršiti invaziju i okupirati Ukrajinu.

Jednim od mogućih kandidata za to se navodi bivši ukrajinski parlamentarni zastupnik Jevhen Murajev.

U saopćenju britanske vlade navodi se da su ukrajinski političari koji imaju veze s ruskim obavještajnim službama Serhij Arbuzov, prvi zamjenik premijera Ukrajine od 2012. do 2014. i vršitelj dužnosti premijera 2014., Andrij Klujev, prvi potpredsjednik vlade od 2010. do 2012. i šef osoblja bivšem ukrajinskom predsjedniku Janukoviču, Vladimir Sivkovič, bivši zamjenik šefa ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu (RNBO) i Mjkola Azarov, premijer Ukrajine od 2010. do 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.