AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken odobrio: Baltičke zemlje šalju oružje u Ukrajinu

Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Latvija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani, saopćio je Blinken

Entoni Blinken. Twitter

E. Ć.

23.1.2022

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) izjavio je da je odobrio baltičkim državama da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete u Ukrajinu.

- Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Latvija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije - napisao je Blinken na svom Twitter nalogu.

Američki državni sekretar je istakao zahvalnost bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO-a na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini. 


Podsjećamo, Blinken seu petak sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Oni su razgovarali sat i po u Ženevi, međutim nisu postigli nikakav dogovor, jer su oba zvaničnica odbila da odustanu od svojih suštinskih zahtjeva.

Inače, Zapad traži da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok zvanična Moskva želi da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i zahtjeva da Ukrajina nikad ne pristupi NATO-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.