AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken odobrio: Baltičke zemlje šalju oružje u Ukrajinu

Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Latvija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani, saopćio je Blinken

E. Ć.

Entoni Blinken

Foto: Twitter


Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) izjavio je da je odobrio baltičkim državama da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete u Ukrajinu.

- Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Latvija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije - napisao je Blinken na svom Twitter nalogu.

Američki državni sekretar je istakao zahvalnost bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO-a na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini. 

Podsjećamo, Blinken seu petak sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Oni su razgovarali sat i po u Ženevi, međutim nisu postigli nikakav dogovor, jer su oba zvaničnica odbila da odustanu od svojih suštinskih zahtjeva.

Inače, Zapad traži da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok zvanična Moskva želi da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i zahtjeva da Ukrajina nikad ne pristupi NATO-u.

Više o temi Antony Blinken

NA VRH

Podijeli članak na