OSLO

Talibani stigli u Norvešku, održat će trodnevne sastanke s brojnim zapadnim političarima

Norveški mediji javljaju da bi se talibani u narednim danima trebali sastati s predstavnicima Norveške, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država te predstavnicima civilnog društva

Talibansku delegaciju predvodi ministar vanjskih poslova Afganistana Amir Kan Mutači. Twitter

E. Ć.

23.1.2022

Predstavnici afganistanske vlasti koju čine pripadnici talibanskog pokreta doputovali su u Norvešku gdje će održati trodnevne sastanke kako s norveškim zvaničnicima tako i s brojnim drugim zapadnim političarima.



Norveška "vrata" pozitivnih odnosa sa evropskim zemljama

Talibansku delegaciju predvodi ministar vanjskih poslova Afganistana Amir Kan Mutači (Khan Muttaqi). On se zahvalio Norveškoj na organizaciji posjete, rekavši da je to država "vrata" za pozitivne odnose talibana s evropskim državama, a najavio je kako očekuje mnogo od predstojećih sastanaka.

Norveški mediji javljaju da bi se talibani u narednim danima trebali sastati s predstavnicima Norveške, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država te predstavnicima civilnog društva.

Protesti ispred Ministarstva vanjskih poslova

- Veoma smo sretni i radujemo se suretima. U Oslu ćemo se sastati s brojnim predstavnicima. Pored toga, sastat ćemo se s nekadašnjim afganistanskim liderima i predstavnicima civilnog društva. Ono što je na dnevnom redu naših sastanaka je od vitalnog značaja za našu zemlju i zbog toga mislimo da će ovo putovanje uroditi plodom - rekao je Mutači.

Uprkos dobrom dočeku norveških zvaničnika, ispred Ministarstva vanjskih poslova Norveške se danas okupilo stotinjak ljudi koji su protestvovali zbog odluke svoje vlade da ugosti talibane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.