DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken odbacio ideju o momentalnim sankcijama Rusije: Izgubili bismo efekat

On je upozorio da ako jedan ruski vojnik uđe u Ukrajinu, to bi izazvalo snažan odgovor

E. Ć.

Entoni Blinken: Ovlastio Estoniju, Latviju i Litvaniju da šalju oružje u Ukrajinu

Foto: Twitter


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) odbacio je ideju da se Rusiji odmah uvedu sankcije, navodeći da bi to ugrozilo mogućnost Zapada da odbije potencijalnu rusku agresiju na Ukrajinu, piše "Reuters".

On je ovlastio baltičke zemlje, Estoniju, Latviju i Litvaniju, da pošalju protivtenkovske i protivvazdužne rakete u Ukrajinu, jer je rusko gomilanje trupa zabrinulo Zapad. Na taj način je Blinken želio povećati odbrambenu sposobnost Ukrajine.

Ukoliko Rusija izvede takav upad, Zapad je zaprijetio da će uvesti sankcije koje bi izazvale ekonomski efekat, dok Moskva ponavlja da nema namjeru napasti Ukrajinu.

- Kada je riječ o sankcijama, cilj sankcija je da se odbije ruska agresija. Ali kada biste ih uveli sada, izgubili biste taj efekat - kazao je Blinken za "CNN".

On je upozorio da ako jedan ruski vojnik uđe u Ukrajinu, to bi izazvalo snažan odgovor.

Blinken je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obje strane napustile posljednju rundu pregovora na visokom nivou u petak uz obećanje da će nastaviti razgovor.

Više o temi Antony Blinken

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR
Blinken odobrio: Baltičke zemlje šalju oružje u Ukrajinu
NA VRH

Podijeli članak na