TENZIJE RASTU

Ukrajinci u strahu: Rusija uputila trupe ka granici

Navodno su krenuli ruski brodovi i tenkovi

Sve veće naznake da bi Rusija mogla izvršiti invaziju. Ilustracija

E. Ć.

23.1.2022

Tenzija između Ukrajine i Rusije ne smanjuje. Sve su veće naznake da će Rusija u narednom periodu zaista izvršiti invaziju na Ukrajinu. Tako stanovnici graničnog područja na društvenim mrežama dijele priče o dešavanjima na granicu, te šire paniku. 

Navodno je Rusija uputila trupe, oružje i tenkove ka ukrajinskoj granici. Podsjećamo, mirovni pregovori u Ženevi između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova nisu donijeli rješenje ukrajinske krize, jer nijedna strana nije željela popustiti od svojih zahtjeva.







- Ono što nas brine je ta slika gomilanja 100.000 vojnika duž ukrajinskih granica u kombinaciji sa premještanjem snaga u Bjelorusiju tokom vikenda. Ovi brojevi su, naravno, iznad onoga što bismo očekivali u pogledu normalne vježbe - rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je prošle sedmice istakao da njegov ruski kolega Vladimir Putin možda još uvijek nema jasan plan napada, ali da je gomilanje vojnika i oružja jasan znak da se nešto priprema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.