KAJA KALAS

Estonska premijerka: Rusija je napravila problem, drago mi je što su NATO države jedinstvene

Kalas je istakla da je ovakav nastup Rusije nešto što je viđeno nebrojeno puta do sada

Kaja Kalas. BBC

E. Ć.

23.1.2022

Estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas) u razgovoru za BBC o aktuelonoj situaciji na istoku Evrope rekla je kako sve države NATO saveza, uključujući i baltičke zemlje, nastoje pomoći Ukrajini.

Kalas je istakla da je ovakav nastup Rusije nešto što je viđeno nebrojeno puta do sada.



Države NATO saveza jedinstvene

- Situacija je jasna. Rusija je napravila problem i sada se herojski nudi kao neko ko ima rješenje. Ako pogledamo period SSSR-a, u tom vremenu šef sovjetske diplomatije Andrej Gromiko je imao tri pregovaračke taktike. Tražite maksimum i predstavite ultimatume jer ćete uvijek na Zapadu naći ljude koji žele da pregovaraju. Treća taktika se odnosi na to da tokom pregovora nikada ne odstupate od zahtjeva jer će vam ponuditi dio onoga što tražite, rekla je Kalas, te dodala:

- Međutim, vi ni to što vam nude ne uzimajte i tražite još više. Na kraju, završit ćete s većim dijelom nego što ste u trenutku početka pregovora imali. Ona smatra da Rusija trenutno nastupa sa strašnom retorikom, te da se već priča o tome šta bi Zapad trebao napraviti. Treba se fokusirati na ono što Rusija radi, a ne NATO, kazala je ona.

Ipak, vidi ohrabrujuću činjenicu u tome što države NATO saveza jedinstveno nastupaju prema Rusiji.

- Sretna sam što mogu reći da je NATO pokazao jedinstvo. Tokom samita NATO-Rusija, saveznici su govorili istim jezikom o istim temama. Rusija ne može govoriti o tome ko bi trebao biti član NATO-a te kakva će biti sigurnosna arhitektura Evrope. Vjerujem da ih je to što nismo podijeljeni negativno iznenadilo - poručila je premijerka Estonije.

Dvije opcije za rješavanje situacije

Ona za rješavanje situacije između Ukrajine i Rusije vidi dva moguće opcije, a to su nastavak konflikta ili diplomatija.

- Ovo je pitanje za Moskvu, sve je u njihovim rukama. Ono što NATO želi postići jeste dijalog. Postoje pitanja oko kojih se možemo složiti s Rusijom i mislim da to nije pogrešan pristup. NATO nema namjeru da izvrši agresiju prema Rusiji - kazala je ona.

- Pitanje je samo kako Ruska Federacija želi izaći iz ove situacije. Dijalog je dobar put i želimo nastaviti put diplomatije. Rusija će u tom slučaju vidjeti da nema svrhe situaciju voditi prema daljoj eksalaciji jer će naići na sankcije i odgovor Zapada", poručila je premijerka Estonije - istakla je Kalas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.