UKRAJINSKI MINISTAR

Kuleba se požalio: Njemačka nas je razočarala zbog neslanja oružja

Njemački kancelar Olaf Šolc i šefica njemačke diplomatije Analena Berbok se protive prodaji naoružanja i odbrambene opreme toj Ukrajini

Dmitro Kuleba. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

23.1.2022

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je da je njegova zemlja razočarana time što su vlasti Njemačke odbile da joj prodaju oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuleba je na Twitteru komentirao i kritikovao nedavne izjave njemačkog premijera Olafa Šolca (Scholz) i šefice njemačke diplomacije Analane Berbok (Annalena Baerbock) koji se protive prodaji naoružanja i odbrambene opreme Ukrajini.

- Njemačka nas je razočarala - napisao je Kuleba i dodao da je jedinstvo Zapada naspram Rusije sada važnije nego ikada.


Ističući kako su neophodni zajednički napori u obuzdavanju Rusije, Kuleba je kazao da njemački partneri moraju prestati potkopavati to jedinstvo i poticati Vladimira Putina na novu ofanzivu na Ukrajinu. 

Kuleba je istaknuo kako je zahvalan na podršci koju Njemačka pruža Ukrajini od 2014. godine i na njenim diplomatskim inicijativama u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine.

- Međutim, trenutne izjave čelnika njemačke su razočaravajuće i u suprotnosti su s tom podrškom i naporima - naveo je Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.