STEJT DEPARTMENT

Prajs: U slučaju invazije Moskva će naići na snažan odgovor SAD-a, a da li će do nje doći zna samo jedna osoba

Na pitanje koliko je realno pokretanje ruskih trupa prema istoku Ukrajine, glasnogovornik Stejt Department je istakao da samo jedna osoba zna odgovor na to pitanje, a to je ruski predsjednik Vladimir Putin

Ned Prajs: Voljni da u priču s Rusima uključimo dijalog i diplomatiju. Twitter

E. Ć.

25.1.2022

Ned Prajs (Price), glasnogovornik Stejt Departmenta, održao je konferenciju za medije na kojoj je još jednom ponovio stavove Sjedinjenih Američkih Država i Stejt Departmenta u vezi s rusko-ukrajinskom krizom. Naglasio je kako će Moskva naići na snažan odgovor SAD-a u slučaju pokretanja invazije.



SAD će poslasti Rusiji odgovore na sigurnosne zahtjeve

Prajs se osvrnuo na prethodne diplomatske aktivnosti Stejt Departmenta i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony u Evropi.

- Čuli ste poruke ne samo od nas, već i od NATO-a, OSCE-a, G7, Evropske unije i Evropskog vijeća. Ako se bilo koja ruska snaga pomjeri preko ukrajinske granice, to je obnovljena invazija. U tom slučaju, Rusija će naići na brz, oštar i ujedinjen odgovor saveznika i Sjedinjenih Američkih Država - poručio je Prajs.

Prošle sedmice američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, a tom prilikom SAD su obećale Rusiji dostaviti odgovore na sigurnosne zahtjeve koje je Rusija iznijela ranije.

- Poslat ćemo Rusiji ove sedmice naše pisane odgovore na njihove sigurnosne zahtjeve. Prije nego što to učinimo, koordinirat ćemo naše aktivnosti sa saveznicima i partnerima s druge strane Atlantika. Sve povratne informacije naših saveznika ugradit ćemo u pisane odgovore i kada budemo spremni da to pošaljemo Rusiji, mi ćemo to i uraditi. Vjerujem da će to biti ove sedmice - rekao je Prajs.

Nemamo veći prioritet od Amerikanaca širom svijeta

- Mi smo voljni da u priču s Rusima uključimo dijalog i diplomatiju. Postoje određeni elementi zahtjeva o kojima se ne može razgovarati i tiču se NATO-ove politike 'otvorenih vrata'. Ključna stvar u diplomatskim aktivnostima s Rusijom jeste poduzeti korake koji ne bi bili ustupci. Treba govoriti o reciprocitetu, što znači da bi i Rusi trebali učiniti nešto što bi pomoglo u poboljšanju naše sigurnosti i pozicije NATO saveza - dodao je on.

Na pitanje koliko je realno pokretanje ruskih trupa prema istoku Ukrajine, glasnogovornik Stejt Department je istakao da samo jedna osoba zna odgovor na to pitanje, a to je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Za kraj obraćanja medijima, Prajs se osvrnuo na evakuaciju određenog broja diplomata iz Ukrajine. Prvo su Sjedinjene Američke Države savjetovale svoje građane da ne idu u Ukrajinu, a od zaposlenicima Ambasade SAD u Kijevu su predložili povratak kući. Jučer je, po uzoru na SAD, identično postupila i Velika Britanija.


- Mi nemamo veći prioritet od sigurnosti Amerikanaca širom svijeta. Zbog toga, odlazak pojedinih službenika naše ambasade iz Ukrajine i njihovih porodica odražava upravo našu politiku zaštite državljana SAD-a. 

Jasno smo stavili do znanja Rusima da ćemo uvijek davati prioritet sigurnosti američkog naroda. Međutim, naša odluka o povlačenju dijela uposlenika ne govori ništa o nepokolebljivoj i neumoljivoj podršci našim ukrajinskim saveznicima - rekao je Prajs na pres-konferenciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.