DANAS DOGOVORENE

Na snazi od 1. februara: Nove preporuke za putovanja unutar EU

Putnici koji imaju digitalni Covid certifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja

Izuzetak su “tamno crvene” oblasti, u kojima je visok nivo cirkulacije virusa. Ilustracija

N. Aj.

25.1.2022

Članice Evropske unije dogovorile su se u utorak o koordiniranom pristupu koji će olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar Unije tokom pandemije Covid-19, a nove preporuke počet će se primjenjivati 1. februara.

Ministri EU su se dogovorili da mjere protiv širenja zaraze trebaju biti primjenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regiji iz koje dolazi.

Izuzetak su “tamno crvene” oblasti, u kojima je visok nivo cirkulacije virusa.

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni Covid certifikat putnika, odnosno potvrda da je vakcinisan, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

Putnici koji imaju digitalni Covid certifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

- To će znatno pojednostaviti pravila koja se primjenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost - navodi se u saopćenju Vijeća EU-a.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kjariakides (Stella Kyriakides) i komesar za pravdu Didier Rejnders (Reynders) pozvali su članice da primijene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU ključni za sigurno putovanje.

- Bliska koordinacija na nivou EU je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcioniranje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se osigurala jasnoća i sigurnost za ljude koji putuju unutar EU - navodi se u zajedničkom saopćenju komesara.

Važeća EU covid-potvrda uključuje:

- Potvrdu o vakcinaciji za vakcinu odobrenu na evropskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila booster dozu. Države članice EU također mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji za vakcine koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.

- Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja.

- Potvrdu o oporavku od korone koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

- Od osoba koje ne posjeduju EU covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.