ALTERNATIVNA ISPORUKA

SAD pokušava osigurati plin za Evropu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu

Evropska unija gotovo trećinu svojih potreba za plinom pokriva iz Rusije, a američke sankcije zbog bilo kakvog sukoba mogle bi poremetiti tu isporuku

SAD pokušava osigurati plin za Evropu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. Ilustracija

N. Aj.

25.1.2022

SAD razgovaraju s velikim dobavljačima energenatai državama proizvođačima iz cijelog svijeta kako bi osigurale alternativnu isporuku za Evropu u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je danas američki dužnosnik.

U razgovoru s novinarima dužnosnici nisu imenovali koje bi zemlje ili kompanije trebale osigurati neprekidan dotok energije za Evropu do kraja zime, ali su rekli da postoji velik niz dobavljača, a među njima su oni koji prodaju prirodni ukapljeni plin (LNG), prenosi Hina.

- Radimo na osiguranju dodatnih prostornih metara prirodnog plina, a koji nije ruski, i to iz cijelog svijeta: od Sjeverne Afrike do Bliskog istoka i Azije te Sjedinjenih Država - rekao je visoki dužnosnik administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Želeći ostati neimenovan rekao je da razgovaraju s "vodećim proizvođačima prirodnog plina iz cijelog svijeta kako bi se upoznali s njihovim kapacitetima i spremnošću za privremenu isporuku prirodnog plina za europske kupce.

Rusija je nagomilala nekih 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu opkolivši je od sjevera, istoka do juga. Rusija opovrgava da ima bilo kakve planove za napad na Ukrajinu te smatra da su poruke sa Zapada dokaz da je Rusija meta, a ne agresor.

Evropska unija gotovo trećinu svojih potreba za plinom pokriva iz Rusije, a američke sankcije zbog bilo kakvog sukoba mogle bi poremetiti tu isporuku.

Bilo kakvi poremećaji dotoka ruskog plina dodatno bi otežala postojeću energetsku krizu izazvanu nestašicama i rastom cijena, zbog čega se već prosvjeduje u mnogim zemljama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.