NE NAZIRE SE SMIRIVANJE

Lavrov: Odgovor SAD o sigurnosnim zahtjevima Moskve nije pozitivan

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je za Rusiju važno da se NATO ne kreće prema istoku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Agencije

N. Aj. / Anadolija

27.1.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odgovor američke administracije upućen zvaničnoj Moskvi po pitanjima sigurnosti nije pozitivan, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ipak, u dokumentu postoje obećavajući odgovori da će početi ozbiljne konsultacije o drugorazrednim pitanjima. O najvažnijem pitanju u dokumentu ipak se ne nalazi pozitivan odgovor - rekao je Lavrov.

Poručio je da je za Rusiju važno da se NATO ne kreće prema istoku.

- U našim prijedlozima postoje dva važna međusobno povezana stava. U prvom se priznaje da svaka država ima pravo da slobodno bira vojne saveze. Drugo, obaveza je svake države da ne jača vlastitu sigurnost na račun sigurnosti drugih. O ovom principu se svjesno ne govori - naglasio je Lavrov.


Istakavši da se Zapad po ovom pitanju ponaša "lukavo", Lavrov je rekao da su analizirali odgovor koji su dobili od Sjedinjenih Američkih Država.

- Mislim da će javnost uskoro saznati sadržaj odgovora. Naše američke kolege su nam rekle da je sadržaj ovog odgovora dogovoren sa svim njihovim saveznicima i ukrajinskom stranom. Nema sumnje da će se odgovori uskoro pojaviti u javnosti - kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

Također je naveo da su dobili odgovor i od NATO-a na sigurnosne zahtjeve Moskve.

- Mi oba dokumenta posmatramo kao cjelinu. Ove odgovore ćemo predstaviti kao izvještaj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon konsultacija između institucija. Putin će odlučiti o našim narednim koracima - rekao je Lavrov.

Rusija zahtjeva da NATO povuče vojnike i oružje iz istočne Evrope i da zabrani Ukrajini da se ikada pridruži tom savezu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je u srijedu da nisu pozitivno odgovorili na zahtjev Rusije da se "Ukrajina ne prihvati u NATO" te da nema promjena u politici otvorenih vrata alijanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.