TELEFONSKI POZIV

Zakazan sastanak Makrona i Putina u jeku krize s Ukrajinom, francuski predsjednik će tražiti pojašnjenje

NATO je u ponedjeljak saopćio da stavlja snage u pripravnost i pojačava istočnu Evropu s još brodova i borbenih aviona, što je Rusija proglasila zapadnom "histerijom" kao odgovor na gomilanje desetina hiljada vojnika na granici s Ukrajinom

Makron i Putin tokom jednog od prethodnih sastanaka. Arhiv

N. Aj.

27.1.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da će tražiti pojašnjenje o namjerama Rusije prema Ukrajini u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom u petak usred sve većeg straha od napada Kremlja na njegovu bivšu sovjetsku republiku.

Makron i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) naglasili su svoju podršku Ukrajini na zajedničkoj konferenciji za novinare u utorak u Berlinu i ponovili svoj stav da će Rusija platiti visoku cijenu ako napadne svog manjeg susjeda, prenosi Reuters.

Dvojica lidera razgovarali su uoči nastavka pregovora u takozvanom "normandijskom formatu", a politički savjetnici iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke trebali bi se sastati u Parizu u srijedu.

Makron je rekao da se nada da će njegov telefonski razgovor sa Putinom u petak dovesti do "zahtjevnog dijaloga i dobijanja pojašnjenja".

NATO je u ponedjeljak saopćio da stavlja snage u pripravnost i pojačava istočnu Evropu s još brodova i borbenih aviona, što je Rusija proglasila zapadnom "histerijom" kao odgovor na gomilanje desetina hiljada vojnika na granici s Ukrajinom.

Berlin je, međutim, odbio da prati druge zapadne zemlje u slanju Kijevu smrtonosnog oružja da se brani od moguće ruske invazije, što je navelo Šolca da brani svoj rekord u podršci Ukrajini na druge načine.

- Učinili smo mnogo da aktivno podržimo ekonomski razvoj i demokratski razvoj Ukrajine - rekao je on, dodajući da postoje historijski razlozi za odbijanje Njemačke da pošalje smrtonosno oružje u ratna područja.

- Osjećamo se odgovornim, naprimjer, za osiguranje da Ukrajina ostane tranzitna zemlja gasa. Ukrajina zna da se može osloniti na Njemačku - rekao je Šolc.

Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali zahtijeva pravno obavezujuće sigurnosne garancije od Sjedinjenih Država i NATO-a. U utorak je rečeno da s velikom zabrinutošću prati nakon što su Sjedinjene Države stavile 8.500 vojnika u pripravnost kako bi bili spremni da se rasporede u Evropu u slučaju eskalacije ukrajinske krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.