DIPLOMATSKA BORBA

Jasna poruka iz Brisela: Upitan plinovod "Sjeverni tok 2" ako Rusija napadne Ukrajinu

Komisija je odgovorna za izradu, oblikovanje i pooštravanje sankcija (prema Rusiji) - na financijskom polju, ekonomskom polju i tehnološkom području, izjavila je fon der Lajen

Ursula fon der Lajen i Putin na jednom od prethodnih sastanaka. Agencije

N. Aj.

28.1.2022

Postupak otvaranja plinovoda "Sjeverni tok 2" mogao bi privremeno biti zaustavljen u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je u četvrtak predsjednica Komisije EU Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

- Želim biti vrlo jasna: ništa nije nemoguće, sve su opcije otvorene - rekla je Fon der Lajen u četvrtak navečer u razgovoru za CNN, odgovarajući na pitanje o mogućem zaustavljanju procesa otvaranja plinovoda kojim bi se transportirao plin iz Rusije u Njemačku.

Istovremeno se nastavlja diplomatska borba za ublažavanje krize koju je kreirala Rusija raspoređivanjem oko 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom.

- Komisija je odgovorna za izradu, oblikovanje i pooštravanje sankcija (prema Rusiji) - na financijskom polju, ekonomskom polju i tehnološkom području - izjavila je fon der Lajen.

Evropska unija je najveći trgovinski partner Rusije s oko 40 posto robne razmjene, a ujedno je i najveći inozemni investitor sa 75 posto izravnih investicija na ruskom prostoru, istaknula je predsjednica Komisije EU.

- Ti brojevi pokazuju da imamo jake adute i da bi moglo biti bolno za Rusiju - rekla je fon der Lajen o mogućim potezima u slučaju ruskog napada na Ukrajinu te dodala da vrlo usko surađuje s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) na strateškom partnerstvu po pitanju energetske sigurnosti.

Predsjednica Komisije nije željela iznositi detalje o paketu sankcija koje bi Evropska unija mogla nametnuti Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.