VAŠINGTON

Google ulaže milijardu dolara u telekomunikacijsku kompaniju u Indiji

Navodi se da će Googleovo ulaganje u Bharti Airtel nakon Jioa donijeti dominaciju na oko 75 posto indijskog tržišta pametnih telefona

Google ulaže u indijsku telekomunikacijsku kompaniju Bharti Airtel. Agencije

E. T. / Anadolija

28.1.2022

Američka tehnološka kompanija Google objavila je da će uložiti do milijardu dolara u indijsku telekomunikacijsku kompaniju Bharti Airtel, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Googlea navedeno je da kompanija nastavlja ulagati u indijski digitalni sistem.

Kompanija je 2020. osnovala "fond za digitalizaciju" za Indiju, a navedeno je da će u sklopu tog fonda u Bharti Airtel biti uloženo do milijardu dolara.

700 miliona dolara investicije su vlasnička ulaganja, a 300 miliona dolara bit će izdvojeno za provedbu komercijalnih ugovora u narednih pet godina.

U saopćenju Bharti Airtela navedeno je da je cilj ulaganja osigurati pristupačan pristup pametnim telefonima u različitim cjenovnim razredima, te razviti 5G i cloud usluge.

Google je 2020. najavio da planira postepeno uložiti deset milijardi dolara u Indiju tokom pet do sedam godina kao dio svog "fonda za digitalizaciju".

U julu 2020. kompanija je objavila da će uložiti 4,5 milijardi dolara u najvećeg indijskog operatera Jio.

Navodi se da će Googleovo ulaganje u Bharti Airtel nakon Jioa donijeti dominaciju na oko 75 posto indijskog tržišta pametnih telefona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.