VANREDNO STANJE

Istočna obala SAD-a se priprema za jednu od najgorih snježnih oluja

Guverneri država Merilend, Masačusets, Nju Džersi i Njujork proglasili su vanredno stanje, upozorili na vjerovatne nestanke struje i pozvali stanovnike da se u subotu klone cesta

Snažan vjetar, snijeg i hladnoća. Agencije

L. K. P.

29.1.2022

Američke savezne države Njujork i Novu Englesku pogodili su snažan vjetar, hladnoća i snijeg koji je napadao do 60 centimetara. Stanovnici strahuju i od snježne oluje za koju se predviđa da će biti jedna od najgorih u posljednjih nekoliko godina.

Prognoze potencijalno snažne oluje, koja se pomaknula na istočnu obalu nakon formiranja u Atlantskom okeanu kod Karolinasa, potakle su zračne prijevoznike da otkažu oko pet hiljada letova tokom vikenda, a očekuje se i kašnjenje više od osam hiljada letova.

Guverneri država Merilend, Masačusets, Nju Džersi i Njujork proglasili su vanredno stanje, upozorili na vjerovatne nestanke struje i pozvali stanovnike da se u subotu klone cesta.


Građani kupuju zalihe. AFP

- Ovo će biti jako velika oluja, vjerovatno jedna od najvećih koje smo doživjeli u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da će uslovi gotovo onemogućiti putovanja te pozivamo sve, koliko je to moguće, da ostanu kod kuće i sutra, poručio je guverner Masačusetsa Čarli Bejker (Charlie Baker) na konferenciji za novinare.

Prema prognozama u nekim područjima moglo bi pasti do dva metra snijega, a očekuju se udari vjetra od 113 km na sat, koji će početi rano u subotu, kao i obilan snijeg i u Masačusetsu te od Kerolajnsa do Meina.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su se kupci nagurali u dućane i čistili police dok su spremali osnovne potrepštine uoči oluje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.