EVROPSKA KOMISIJA

Ursula fon der Lejen optužena za loše upravljanje: Sporna nabavka 1,8 milijardi doza Pfizera

Komisija je u početku tvrdila da nije "identificirala" nijednu SMS poruku upućenu Albertu Bourli. No, istraga je otkrila da su izbrisane

Ursula fon der Lejen. Twitter

E. Ć.

29.1.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) optužena je za "loše upravljanje" od strane evropskog nadzornog tijela, nakon što je Komisija odbila objaviti SMS poruke poslane Albertu Bourlu, glavnom izvršnom direktoru "Pfizera, tokom nabavke 1,8 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa, prenosi "Jutarnji list".



Nije u duhu razine zakona o transparentnosti EU

Fon der Lejen je javno priznala u aprilu prošle godine da je razmjenjivala privatne poruke s Bourlom o pokušaju da se ubrza uvođenje vakcina Evropskoj uniji.

Naime, u dogovoru vrijednom 35 milijardi eura, za koji se šefica Komisije hvalila da ga je osobno ispregovarala, cijena svake pojedinačne vakcine porasla je sa 15,50 na 19,50 eura, piše britanski "Telegraph", a prenosi "Jutarnji list".

Komisija je u početku tvrdila da nije "identificirala" nijednu SMS poruku upućenu Albertu Bourli. No, istraga je otkrila da je ured šefice Komisije zapravo odbacio zahtjeve europarlamentaraca i novinara koji su zatražili objavu poruka, tvrdeći da su izbrisane.

Pravobraniteljica Emili O'Rajli (Emily O'Reilly) je u svome rješenju navela da ponašanje Komisije nije u duhu razine zakona o transparentnosti EU, pod koju potpadaju i tekstualne poruke koje šalju dužnosnici.

Žalbe evropskih parlamentaraca

- Nije se ni pokušalo utvrditi postoje li ikakve tekstualne poruke. To je ispod razumnih očekivanja o transparentnosti i administrativnim standardima u Komisiji. Ne moraju se arhivirati sve tekstualne poruke, ali tekstualne poruke jasno potpadaju pod zakon o transparentnosti EU i stoga bi relevantne tekstualne poruke trebale biti dokumentirane. Ako se tekstualne poruke tiču ​​politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU-a - poručila je O'Rajli.

Komisiji je, prema neobvezujućem rješenju nadzornog tijela o "lošem upravljanju", naloženo da ponovi potragu za SMS porukama. Rješenje je izazvalo oštre kritike upućene prema fon der Lejen, uključujući pozive na njezinu ostavku od strane nekih europarlamentaraca.

Nizozemska europarlamentarka Sofie Int Veld (Sophie in 't Veld) optužila je Komisiju da je pod vodstvom fon der Lejen postala manje transparentna, dok je Rumun Kristian Terhes (Cristian) pozvao na njenu ostavku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.