PREMIJER POLJSKE

Mateuš Moraviecki: Sigurnost Ukrajine znači sigurnost cijele Evrope

Niko ne zna šta će ruski predsjednik Vladimir Putin uraditi, ali svi znamo na šta je sve spreman, istakao je

Poljski premijer Mateuš Moraviecki. Agencije

L. K. P.

29.1.2022

Poljski premijer Mateuš Moraviecki (Mateusz Morawiecki) govorio je za španski list El Mundo o trenutnoj krizi na istoku Evrope i o namjerama Rusije prema Ukrajini te je poručio kako se agresivni potezi Moskve moraju što prije zaustaviti.

Između ostalog, Moraviecki je podsjetio da su napadi na Gruziju 2008. te aneksija Krima 2014. godine pokazali da je Rusija spremna prekrši pravila koja su usvojena u međunarodnoj politici. Zbog toga, ističe poljski premijer, EU i NATO moraju učiniti sve kako bi spriječili naredni ruski potez u Ukrajini.

- Sigurnost Ukrajine znači sigurnost cijele Evrope. Niko ne zna šta će ruski predsjednik Vladimir Putin uraditi, ali svi znamo na šta je sve spreman. Zbog toga, EU i NATO moraju zaustaviti djelovanje Rusije, rekao je poljski premijer.


Mateuš Moraviecki. Agencije

Na pitanje kako komentira zahtjeve Rusije o neširenju NATO-a prema istoku, Moraviecki ističe kako svaka država zaslužuje poštovanje.

- Jedina stvar koju tražimo od Rusije je poštovanje prava naroda na samoopredjeljenje. Ukrajinska nacija to zaslužuje u istoj mjeri kao i ruska nacija. Ukrajina i Gruzija imaju puno pravo da samostalno odlučuju o svojoj sudbini, poručio je Moraviecki.

Također, premijer Poljske se osvrnuo i na djelovanje Evropske unije u Ukrajini te je komentirao njemačku politiku prema istoku Evrope.

-Ne očekujem da će Nijemci biti umiješani u ovaj sukob ako je to izbor nove vlade. Mislim da Njemačka tu pravi ogromnu grešku. Međutim, ako odbiju da pomognu Ukrajini, mislim da takvo nešto treba reći direktno, mišljenja je premijer.

Moraviecki je naglasio kako će pokušati ubijediti mađarskog premijera Viktora Orbana da prevaziđe razlike između Ukrajine i Mađarske te da se priključi zajedničkom odgovoru Evrope na trenutnu situaciju u ovoj državi.

- Zemlje članice EU su saglasne da Ukrajine treba da zadrži svoj suverenitet. Razlike su u mišljenjima koja se tiču obima sankcija ili pružanja vojne podrške. Sve to treba dogovoriti na nivou EU i NATO saveza jer nam je potreban snažan glas, a ne mnogo razuđenih pozicija, zaključio je premijer Poljske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.