UPRKOS ZABRANI UN-A

Sjeverna Koreja lansirala najveći balistički projektil od 2017. godine

Japan, Južna Koreja i SAD osudile su najnovije lansiranje sjevernokorejskog projektila, sedmi test ovog mjeseca

Lansiranje je obavljeno u 7:52 sati po lokalnom vremenu kod istočne obale Sjeverne Koreje. bbc

E. Ć. / Jutarnji list

30.1.2022

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu balistički projektil srednjeg dometa (IRBM), što se smatra najvećim testiranim projektilom od novembra 2017. godine, saopćilo je Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost, piše BBC.



SAD pozvale Pjongjang da se uključi u dijalog

Lansiranje je obavljeno u 7:52 sati po lokalnom vremenu kod istočne obale Sjeverne Koreje. Japan, Južna Koreja i SAD osudile su najnovije lansiranje sjevernokorejskog projektila, sedmi test ovog mjeseca.

Sjedinjene Države pozvale su Pjongjang da se suzdrži od daljnjih destabilizirajućih djela i da se uključi u dijalog, objavilo je u nedjelju indopacifičko zapovjedništvo američke vojske.

UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja

U saopćenju Južnokorejskog vijeća za nacionalnu sigurnost se navodi da test ne predstavlja neposrednu prijetnju američkom teritoriju, kao ni saveznicima.

Tamošnji predsjednik Mun Džae In (Moon Jae-In) je poručio kako vjeruje da je Sjeverna Koreja napravila korak bliže odustajanju od samonametnutog moratorija na testiranje raketa drugog dometa, te je pozvao Sjevernu Koreju da prestane stvarati napetosti i vrati se pregovorima.

Inače, UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja. Ta država je 2017. godine izvela nekoliko nuklearnih testova, a nekoliko raketa je preletilo preko Japana, prenosi "Jutarnji list".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.