NAKON NOVOG PROJEKTILA

SAD traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti: Ukoliko Sjeverna Koreja ukombinuje dvije tehnologije bit će ogromna prijetnja

Morali bismo inzistirati da Vijeće barem potakne Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, a ako to nije sposobna, onda imamo problem, rekao je diplomata koji je želio ostati anoniman

UN ranije zabranio Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja. Avaz

E. Ć.

2.2.2022

Sjedinjene Američke Države zatražile su da se u četvrtak održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji, koja je u nedjelju testirala najmoćniju raketu od 2017. godine, doznaje se u utorak od diplomatskih izvora.



Sastanak bi se trebao održati iza zatvorenih vrata.

- Nadamo se da će Vijeće sigurnosti postići jedinstvo i objaviti deklaraciju. Morali bismo inzistirati da Vijeće barem potakne Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, a ako to nije sposobna, onda imamo problem - rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman, prenosi "Hina".

- Sjeverna Koreja "konstantno napreduje u balistici, popravlja domet, preciznost i letalnost svojih raketa - dodao je anonimni diplomata i istakao da Sjeverna Koreja ima više nuklearnih projektila te da je provela više od 60 testova u laboratoriju. 

On smatra da, ukoliko se spoje te dvije tehnoligije, nuklearna i balistička, Sjeverna Koreja će postići nivo prijetnje koja se neće moći tolerisati. Međutim, kaže da u tome još nisu uspjeli.

Inače, UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja. Ta država je 2017. godine izvela nekoliko nuklearnih testova, a nekoliko raketa je preletilo preko Japana, prenosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.