VELIKA BRITANIJA

Četiri saradnika Borisa Džonsona podnijeli ostavke, njegova pozicija dodatno oslabljena

U Velikoj Britaniji izlaze na vidjelo izvještaji o proslavama na kojima su učestvovali Džonson i njegovi saradnici tokom strogog “lockdowna” koji je vrijedio za ostatak stanovništva

Britanski premijer Boris Džonson. Agencije

N. Aj.

3.2.2022

Den Rozenfild (Dan Rosenfield), šef kabineta britanskog premijeraBorisa Džonson (Johnson), podnio je ostavku, što je učinio i njegov glavni lični sekretar Martin Rejnolds (Reynolds), rečeno je iz ureda premijera u četvrtak, nekoliko sati nakon što je objavljen odlazak još dvoje premijerovih saradnika.

- Ddn Rozenfild je danas ponudio svoju ostavku premijeru, koja je bila prihvaćena. Martin Rejnolds je također obavijestio premijera o svojoj namjeri da odstupi s mjesta glavnog ličnog sekretara i premijer se složio s time - rekao je premijerov glasnogovornik, prenosi Reuters.

Glasnogovornik je ranije objavio da je premijerov savjetnik za komunikacije Džek Dojl (Jack Doyle) napustio vladu.


Premijer im je zahvalio za njihov “važan doprinos vladi”, posebno zbog rada na pandemiji i ekonomskog oporavka, rekao je glasnogovornik u saopćenju.

- Oni će ostati na svojim mjestima dok se ne imenuju njihovi nasljednici - dodao je.

Džonson je u četvrtak izgubio četiri saradnika, u jeku skandala o zabavama u Downing Streetu za vrijeme karantina, što dodatno oslabljuje njegovu poziciju.

Tokom dana objavljeno je i da odlazi Munira Mirza, politička zvaničnica u Downing Streetu.

U Velikoj Britaniji izlaze na vidjelo izvještaji o proslavama na kojima su učestvovali Džonson i njegovi saradnici tokom strogog “lockdowna” koji je vrijedio za ostatak stanovništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.