NEVJEROVATNO

Ekstremno vrijeme za 40 godina usmrtilo do 145.000 osoba u Evropi

Toplotni talasi bili su glavni uzrok smrtnih slučajeva

Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je toplotnim talasom. ILUSTRACIJA

A. O.

4.2.2022

Ekstremni vremenski događaji širom Evrope uzrokovali su smrt do 145.000 ljudi u posljednje četiri decenije, navodi se u izvještaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), piše Anadolija. 

U izvještaju se precizira da su ekstremne vremenske prilike poput oluja, toplotnih talasa i poplava uzrokovale između 85.000 i 145.000 smrtnih slučajeva širom Evrope u periodu od 1980. do 2020. godine.


Smrtni slučajevi

Također, katastrofe povezane s klimom koštale su Evropu oko pola triliona eura, navela je EEA u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Toplotni talasi bili su glavni uzrok smrtnih slučajeva povezanih s vremenskim prilikama, čineći više od 85 posto ukupnog broja.

Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je toplotnim talasom koji se dogodio 2003. godine, što predstavlja između 50 i 75 posto svih smrtnih slučajeva u tim događajima.


Ekonomski gubici

Slični toplotni talasi nakon 2003. godine izazvali su znatno manji broj smrtnih slučajeva jer su zemlje poduzele mjere kako bi smanjile razorne efekte, navodi se u izvještaju.

U izvještaju su obuhvaćene 32 zemlje članice EEA, uključujući svih 27 zemalja članica EU, kao i Norvešku, Švicarsku, Tursku, Island i Lihtenštajn.

Evropa se svake godine suočava sa ekonomskim gubicima i smrtnim slučajevima usljed ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.