MALO IM FALI

Dramatično spašavanje petogodišnjeg djeteta iz rupe duboke 32 metra: Prijeti opasnost od urušavanja

Spasioci mu dostavljaju hranu, vodu i kisik

Dječak tokom igre upao u rupu. Agencije

N. Aj.

5.2.2022

Dramatično spašavanje petogodišnjeg djeteta u Maroku je nastavljeno. On je prije nekoliko dana tokom igre upao je u 32 metra duboku rupu. Spasilačke službe do dječaka pokušavaju doći kopanjem paralelne rupe. Nedostaje im tek nekoliko metara, a prijeti i opasnost od urušavanja.

Očajnički pokušaji spašavanja traju već danima. Spasioci mu dostavljaju hranu, vodu i kisik.

- Molim se za ublažavanje moje i njegove patnje u toj rupi prašine. Nadam se da će vlasti i spasioci uspjeti izvući mog sina - kaže dječakova majka Vasima Karćić (Wassima Kharchich).


Dramatična akcija traje dan i noć. Bageri kopaju usporednu rupu kako bi na taj način pokušali doći do dječaka. Nedostaje im još nekoliko metara. U ovakvim akcijama posebnu pozornost treba obratiti na jednu stvar.

- Paziti na loše plinove, a to je najčešće velika koncentracija CO2. Svakako bi trebalo imati nekakve izolacijske aparate s bocama zraka - otkriva Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spašavanja u razgovoru za Dnevnik Nove TV, prenosi HIna.

Dječak je na velikoj dubini zarobljen od utorka. Zasad je dobro. Do njega je spuštena i kamera kako bi se u svakom trenutku pratilo njegovo stanje.

- Unesrećene osobe u takvim objektima budu pothlađene s obzirom na to da u podzemlju vlada vlaga, puno je veći nivo vlage. Oni često budu pothlađeni, treba im pristupiti da ih se odmah utopli - pojašnjava HGSS-ovac Rakovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.