BRITANSKI PREMIJER

Džonson: Britanske sankcije spremne za ruski napad

Rusija je izrazila zabrinutost zbog potencijalne agresije NATO-a, ali smo bili jasni da su te zabrinutosti u osnovi neosnovane jer je NATO odbrambeni savez u svom srcu, kazao je

Boris Džonson: Rusija je izrazila zabrinutost zbog potencijalne agresije NATO-a. Twitter

E. Ć.

8.2.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) želi Rusiji ponuditi sigurnost o ulozi NATO-a jer je to odbrambeni savez i sve evropske demokratije bi trebale biti u mogućnosti da joj se pridruže, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.



Rusija traži garancije

Rusija, koja je oduzela Krim Ukrajini 2014. godine, traži sigurnosne garancije, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

- Rusija je izrazila zabrinutost zbog potencijalne agresije NATO-a, ali smo bili jasni da su te zabrinutosti u osnovi neosnovane jer je NATO odbrambeni savez u svom srcu - rekao je Džonsonov glasnogovornik.

- Ali mi želimo da radimo sa Rusijom kako bismo pružili diplomatsko uvjeravanje na tom frontu. Ne radi se o pravljenju ustupaka jer su premijer i drugi zapadni lideri rekli da sve evropske demokratije imaju pravo da se pridruže NATO-u.

Spremne britanske sankcije

Džonson je dodao da će ministar odbrane Ben Vols (Wallace) i ministrica vanjskih poslova Elizabet Trus (Elizabeth Truss) uskoro otputovati u Moskvu, a u samom naslovu članka napisao je da još vjeruje da će diplomatija pobijediti.

- Britanske sankcije i druge mjere bit će spremne za svaki obnovljeni ruski napad. Vlada će tražiti od parlamenta nove ovlasti za sankcioniranje više ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući bilo koju kompaniju koja je povezana s ruskom državom ili djeluje u sektoru od strateškog značaja za Kremlj - dodao je Džonson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.