NAKON NAJAVA O POVLAČENJU

Njemački i francuski ministri nisu zabrinuti: Evropa može i bez Facebooka

Nakon što su mi hakovali profile, živio sam bez Facebooka i Twittera četiri godine i život je bio fantastičan, rekao je Robert Habek, njemački ministar ekonomije

Iz kompanije "Meta" zaprijetili da će iz Evrope povući Facebook i Instagram. Agencije

Nova.rs

8.2.2022

Prijetnja kompanije "Meta" da će iz Evrope povući Facebook i Instagram, društvene mreže koje su u njenom vlasništvu, nije previše "potresla" ministre Njemačke i Francuske.

Evropski lideri prihvatili su indirektno upozorenje "Mete" da će zatvoriti svoje Instagram i Facebook operacije širom Evrope ako ovaj gigant više ne bude mogao obrađivati podatke Evropljana na američkim serverima.

- Nakon što su mi hakovali profile, živio sam bez Facebooka i Twittera četiri godine i život je bio fantastičan - Rekao je za "Bloomberg" Robert Habek (Habeck), njemački ministar ekonomije. 


Hoće li Evropljani ostati bez dvije društvene mreže. Agencije

Njegov kolega iz Francuske, također ministar finansija Bruno Le Mer (Maire), istog je mišljenja.

- Mogu potvrditi da je život bez Facebooka dobar i da smo živjeli bez ove mreže jako dugo. Tehnološki giganti moraju shvatiti da Evropu ne mogu ucjenjivati i da ćemo zadržati svoj suverenitet - poručio je on.

Oni su odgovarali na pitanja u Parizu povodom najave "Mete" da Facebook i Instagram više neće moći poslovati u Evropi zbog novih odluka EU o privatnosti.

- Evropska unija je ogromno tržište sa mnogo ekonomske moći i jedinstva i ne može nas nešto ovako zaplašiti - dodao je ministar Habek.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.