KORONAVIRUS

EMA počela procjenu "Pfizerove" buster doze za djecu od 12 do 15 godina

EMA je izvijestila prošle sedmice da će se uskoro očitovati o sličnom zahtjevu za šesnaestogodišnjake i za sedamnaestogodišnjake

EMA je u oktobru odobrila buster doze "Pfizer-BioNTechove" vakcine za sve osobe starije od 18 godina. Ilustracija

N. Aj.

9.2.2022

Evropski regulator za lijekove (EMA) saopćio je u utorakda je počeo ocjenu zahtjeva za odobrenje buster doze "Pfizer-BioNTechove" vakcine pod nazivom "Comirnaty" za djecu od 12 do 15 godina starosti.

EMA je izvijestila prošle sedmice da će se uskoro očitovati o sličnom zahtjevu za šesnaestogodišnjake i za sedamnaestogodišnjake.

- EMA je počela ocjenu zahtjeva za primjenu buster doze "Comirnatyja" za djecu od 12 do 15 godina - navodi se u saopćenju agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

- U toku je i revizija zahtjeva za primjenu dopunske doze kod šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka - dodaje se.

EMA je u oktobru odobrila buster doze "Pfizer-BioNTechove" vakcine za sve osobe starije od 18 godina, a zatim je donijela sličnu odluku za "Moderninu" buster dozu "Spikevaxa".

Marko Kavaleri (Marco Cavaleri), zadužen u EMA-i za strategiju vakcinacije, istaknuo je na prošlosedmičnoj pres konferenciji da je vakcinacija "i dalje najbolji način zaštite od teških bolesti" uzrokovanih omikronom.

EMA usto ocjenjuje zahtjev za odobrenje u EU cjepiva dviju francuskih kompanija "Valneve" i "Sanofija", ali se odluka ne očekuje prije Uskrsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.