12. DAN PROTESTA

Kamioni u Kanadi i dalje na ulicama: Vozači protiv vakcinacije

Pod različitim optužbama privedene su 23 osobe

Učesnici protesta. AVAZ

A. O.

9.2.2022

Vozači kamiona već 12 dana protestuju u Otavi, glavnom gradu Kanade, protiv vladine odluke o obaveznoj anticovid vakcinaciji za vozače koji prelaze granicu, piše Anadolija. 

Kamioni parkirani na glavnim gradskim saobraćajnicama poremetili su odvijanje svakodnevnog života stanovnika Otave.

Zamjenik šefa policije Otave Steve Bel rekao je da se u četvrtini od oko 400 kamiona parkiranih u centru grada nalaze i djeca, te da su zabrinuti za njihovu sigurnost.


Sa lica mjesta. AFP

Novčane kazne

- Zabrinuti smo zbog djece koja su izložena ugljičnom monoksidu, dimu, buci i hladnoći. Zabrinuti smo i zbog pristupa ove djece zdravstvenim uslugama, higijeni i adekvatnim potrebama za hranom - kazao je Bel, dodajući da su zatražili pomoć od Udruženja za pružanje pomoći djeci.

Prema kanadskom zakonu, u slučajevima kada policija zatraži pomoć od relevantnog udruženja, djeca se oduzimaju od njihovih porodica i daju u hraniteljske porodice.

Od 29. januara, kada je počeo protest kamiondžija, pod različitim optužbama privedene su 23 osobe. Također, tokom proteklih 12 dana kažnjeno je više od 1.300 ljudi.

Policija je saopćila da su pomenute osobe najčešće privođene i u određenim slučajevima izricane su im novčane kazne zbog pružanja otpora policiji, pokušaja bježanja od policije, posjedovanja droge, vožnje bez dozvole i kršenja uvjetne kazne i prijetnji.


Blokirali ulice glavnog grada Kanade. AFP

Zaustavljanje ekonomije

Najprometniji granični prijelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ostao je zatvoren u utorak, objavila je Agencija za granice Kanade, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste.

Kanadski premijer Justin Trudeu pojavio se u javnosti u ponedjeljak prvi put u više od sedam dana nakon što je bio zaražen koronavirusom te je poručio da protesti moraju prestati.

- Pojedinci pokušavaju zaustaviti našu ekonomiju, našu demokratiju i svakodnevni život građana - kazao je Trudeu u utorak, dodajući da to mora prestati.

Vozači zahtijevaju opoziv odluke Savezne vlade Kanade o obaveznoj vakcinaciji. Protesti su započeli 29. januara blokadom ulica kanadske prijestolnice Otave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.