POTPREDSJEDNICA SAD

Kamala Heris prisustvovat će Minhenskoj konferenciji

Namjera je da se odvrati ruska agresiju na Ukrajini

Potpredsjednica SAD Kamala Heris. Agencije

N. Aj.

9.2.2022

Kamala Heris (Harris) održat će niz sastanaka sa američkim saveznicima i partnerima na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji sljedeće sedmice u namjeri da odvrati rusku agresiju na Ukrajinu.

To putovanje će služiti kao veliki diplomatski test njenog potpredsjedničkog mandata.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će Heris održati govor, artikulisati američku politiku na brojnim javnim angažmanima i potvrditi privrženost Amerike svojim saveznicima u NATO-u. Lideri Njemačke, EU i NATO-a će prisustvovati, a ne očekuje se da će se Heris sastati sa liderima Rusije i Kine.

Prijetnja od invazije

Očekuje se da će se konferencija, koju su pokrenule zapadne zemlje na vrhuncu Hladnog rata kako bi se pozabavile vojnim sukobima, održati od 18. do 20. februara u Minhenu, usred sukoba velikih uloga oko Ukrajine između zapadnih zemalja i Rusije.

- Ovo putovanje se odnosi na angažovanje naših saveznika i partnera i nadogradnju intenzivnog angažmana koji je već u toku - rekao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Heris će "ponovo potvrditi američku posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine "jer se suočava s prijetnjom invazije velikih razmjera od Rusije", rekao je zvaničnik.

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice. Poriče planiranje invazije, ali američki zvaničnici kažu da bi se napad mogao dogoditi za nekoliko dana ili sedmica.

Rijetka žena lider iz SAD

U utorak je predsjednik Rusije Vladimir Putin drugi put upozorio da će evropske zemlje automatski biti uvučene u rat s Rusijom u kojem "neće biti pobjednika" ako Ukrajina uđe u NATO, a zatim pokuša da povrati Krim poluostrvo koje je Rusija zauzela 2014.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zaprijetio je da će uvesti najteže sankcije ikada uvedene protiv Rusije ako pošalje trupe preko granice, ali je naglasio da Sjedinjene Države preferiraju diplomatiju. On se u ponedjeljak sastao s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i rekao da će plinovod Sjeverni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu.

Dok su javni nastup Heris i njena djelotvornost u nizu važnih pitanja kod kuće bili žestoko kritizirani, posebno od strane opozicione Republikanske stranke, na globalnoj sceni ona je češće pozdravljana kao pionirka, rijetka žena lider iz Sjedinjenih Država.

Bajden je redovno pozivao svog potpredsjednika da se direktno sarađuje sa stranim liderima i razvije svoj odnos s ključnim američkim partnerima, kažu izvori iz Bijele kuće, a putovanje u Minhen će vjerovatno biti veliki diplomatski test njenog potpredsjedničkog mandata i njenog najvišeg stranog profila putovanja do sada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.