ANTONIO GUTEREŠ

Generalni sekretar UN-a: Pravednost u distribuciji vakcina može okončati pandemiju Covid-19

Ulazimo u treću godinu pandemije, a svijet je još daleko od ispunjavanja ključnih ciljeva, rekao je Antonio Gutereš

Antonio Gutereš. Agencije

N. Aj.

9.2.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je u srijedu da bi pravednost u globalnoj vakcinaciji mogla okončati pandemiju koronavirusa, upozoravajući da ljudi i zemlje plaćaju cijenu nejednakosti, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ako želimo osigurati vakcinaciju za sve da bismo okončali ovu pandemiju, prvo moramo uvesti pravednost u sistem", rekao je Guterres na prikupljanju sredstava za kampanju "Akcelerator pristupa COVID-19 alatima" (ACT-Accelerator).

On je istakao da "ulazimo u treću godinu pandemije, a svijet je još uvijek daleko od ispunjavanja ključnih ciljeva".


Generalni sekretar UN-a rekao je da se snabdijevanje i uvođenje vakcina eksponencijalno povećavaju.

- Nadoknađujemo izgubljeno vrijeme u mnogim zemljama. Kraj ove pandemije može biti na vidiku - ove godine... Ali moramo djelovati sada - rekao je on.

Pohvalivši ACT-Accelerator za pružanje skupog, koordinisanog i vjerodostojnog puta za izlazak iz pandemije, Gutereš je pozvao nacije da daju svoj finansijski doprinos.

- Iznad svega, potrebno nam je hitno ulaganje u pravovremenu isporuku vakcina i povećanje testiranja. Ovo je pitanje pravednosti, ali i pitanje pravde, i to je pitanje starog zdravog razuma - rekao je on i naglasio da pandemija može biti završena ove godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.