U JEKU UKRAJINSKE KRIZE

Ratificirala ga predsjednica: Slovačka odobrila ugovor o vojnoj saradnji sa SAD

rema tom ugovoru, vojska SAD može da koristi dvije slovačke vazdušne baze Malacki i Sliak na 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO kao i SAD, dobiti 100 miliona dolara od SAD da modernizuje baze

Ugovor o odbrambenoj saradnji usvojen je sa 79 prema 60 glasova u parlamentu od 150 mjesta. AGENCIJE

E. Ć.

10.2.2022

Slovački parlament i predsjednica Zuzana Čaputova jučer su odobrili ugovor o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ugovor o odbrambenoj saradnji usvojen je sa 79 prema 60 glasova u parlamentu od 150 mjesta, u glasanju podijeljenom među poslanicama četiri stranke vladajuće koalicije i opozicija. Prema tom ugovoru, vojska SAD može da koristi dvije slovačke vazdušne baze Malacki i Sliak na 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO kao i SAD, dobiti 100 miliona dolara od SAD da modernizuje baze.


Sporazum su 3. februara u Vašingtonu potpisali državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ, a jučer ga je ratifikovala predsjednica Zuzana Čaputova.

Glasanje o ovom sporazumu u parlamentu je stiglo kada se strahuje od ruske invazije u Ukrajinu, obzirom na to da Slovačka graniči sa Ukrajinom. 

Inače, ovaj sporazum je podržala vlada premijera Eduarda Hegera, koji je rekao da će se time znatno pojačati bezbjednost Slovačke. Ali, njemu se oštro protivi opozicija, koja tvrdi da se time ugrožava suverenitet zemlje, omogućuje moguće stalno prisustvo američkih vojnika na slovačkoj teritoriji i čak omogućuje moguće raspoređivanje nuklearnog oružja u Slovačkoj. Slovačka i američka vlada odbacuju te optužbe.

Hiljade ljudi protestovalo je protiv sporazuma ispred zgrade parlamenta u Bratislavi dok su poslanici raspravljali o njemu. 

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države imaju takve sporazume sa još 23 NATO članica, uključujući Poljsku i Mađarsku, još dvije zemlje koje se graniče sa Ukrajinom na istočnom krilu Alijanse. Za svako konkretno raspoređivanje američkih snaga u Slovačkoj zahtjevat će odobrenje tamošnje vlade i parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.