ŠEF STEJT DEPARTMENTA

Blinken o zabrinjavajućim znacima eskalacije: Rusija bi mogla pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku

Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u prozoru kada bi invazija mogla početi u bilo koje vrijeme, a da bude jasno, to uključuje i vrijeme Olimpijskih igara, dodao je

Entoni Blinken: Vašington će nastaviti povlačiti ljude iz Ukrajine. Agencije

E. Ć.

11.2.2022

Rusija je poslala više snaga na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), piše "Reuters".

Rekao je da Vašington nastavlja da "povlači" svoju ambasadu u Ukrajini i ponovio poziv Stejt Departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.


- Jednostavno rečeno, i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u australskom gradu Melburnu.

- Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u prozoru kada bi invazija mogla početi u bilo koje vrijeme, a da bude jasno, to uključuje i vrijeme Olimpijskih igara - dodao je.


Ruska invazija bi ugrozila poredak zasnovan na međunarodnim pravilima

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, poriče zapadne optužbe da možda planira invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda. Domaćin Zimskih olimpijskih igara je Peking do 20. februara.

Na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara prošle sedmice, Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja", podržavajući jedna drugu u sukobima oko Ukrajine i Tajvana uz obećanje da će više sarađivati ​​protiv Zapada.

Peking je podržao zahtjev Rusije da Ukrajina ne bude primljena u NATO, jer Kremlj okuplja 100.000 vojnika u blizini svog susjeda, dok se Moskva protivila bilo kakvom obliku nezavisnosti Tajvana, dok se globalne sile bore oko svojih sfera uticaja.

- Potencijalna ruska invazija na Ukrajinu ugrozila bi poredak zasnovan na međunarodnim pravilima - rekao je Blinken, dodajući da bi, ako takva akcija prođe nekažnjeno, mogla imati posljedice u Indo-Pacifiku, što je očigledan nagoveštaj prijetnje kineske invazije na Tajvan.


- Ako dopustimo da se ti principi nekažnjeno osporavaju, čak i ako je to pola svijeta daleko, to će imati utjecaja i ovdje. Drugi gledaju. Drugi gledaju u sve nas da vide kako ćemo odgovoriti - istakao je Blinken.

Britanija je u četvrtak saopćila da je "najopasniji trenutak" u sukobu Zapada s Moskvom neizbježan, jer je Rusija održala vojne vježbe u Bjelorusiji i Crnom moru nakon gomilanja svojih snaga u blizini Ukrajine.

Američki Stejt Department pozvao je Amerikance u Ukrajini da odmah odu zbog, kako je rekao, povećanih prijetnji ruskom vojnom akcijom, a Blinken je rekao da će Vašington nastaviti s povlačenjem svoje ambasade nakon što je naredio odlazak članova porodice osoblja u misiji u januaru.

- Nastavit ćemo taj proces i takođe smo bili vrlo jasni da svi američki državljani koji ostanu u Ukrajini sada treba da odu - rekao je Blinken.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su Rusiju na oštre sankcije ako nastavi s invazijom na Ukrajinu. Moskva kaže da je kriza vođena akcijama NATO-a i SAD-a, te zahtijeva sigurnosne garancije od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.