TEDROS ADHANOM GEBREJESUS

Generalni direktor WHO-a: Akutna faza pandemije bi mogla završiti ove godine, ali postoji uslov

Gebrejesus je u posjeti Južnoafričkoj Republici, gdje je posjetio laboratorije biotehnološke kompanije Afrigen sa sjedištem u Kejptaunu, inače laboratoriji koja je prva proizvela prvu vakcinu protiv koronavirusa na bazi glasničkog RNK u Africi

Tedros Adhanom Gebrejesus: To je u našoj moći. Agencije

E. Ć.

12.2.2022

Generalni direktor Svjetske zdravstvene Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) je rekao da bi akutna faza pandemije koronavirusa mogla završiti ove godine, ali da postoji uslov, a to je da se do sredine godine vakciniše 70 posto svjetskog stanovništva.

- To je u našoj moći, to je pitanje izbora - dodao je on. 

Inače, Gebrejesus je u posjeti Južnoafričkoj Republici, gdje je posjetio laboratorije biotehnološke kompanije Afrigen sa sjedištem u Kejptaunu, inače laboratoriji koja je prva proizvela prvu vakcinu protiv koronavirusa na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ta vakcina će u novembru biti spremno za kliničko ispitivanje, a njegovo odobrenje je planirano u 2024.

- Ovo će cjepivo biti bolje prilagođeno uvjetima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom -  rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i međunarodni mehanizam Covax za pristup vakcini. Inače, prema podacima WHO-a, tek je 11 posto vakcinisanih Afrikanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.