TELEFONSKI RAZGOVOR

Blinken razgovarao s Lavrovom: Ruska agresija će biti dočekana odlučnim odgovorom, Lavrov rekao da SAD provocira Rusiju

Državni sekretar SAD razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Rusije oko rusko-ukrajinske krize

E. Ć.
  • Entoni Blinken i Sergej Lavrov

    Entoni Blinken i Sergej Lavrov

    Foto: Agencije


Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) obavio je telefonski razgovor s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. 

Blinken je nakon razgovora saopćio da je pozvao Rusiju na diplomatsko rješenje, te da je ponovio kako će dalja ruska agresija biti dočekana odlučnim transatlantskim odgovorom.

- Razgovarao sam danas s ministrom vanjskih poslova Lavrovom kako bih pozvao na diplomatsko rješenje o ničim izazvanom vojnom jačanju Rusije oko Ukrajine. Ponovio sam da će dalja ruska agresija biti dočekana odlučnim, masivnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom - poručio je Blinken.

S druge strane, iz ministarstva vanjskih poslova Rusije je saopćeno da je ministar naglasio kako "propagandna kampanja koju su pokrenule Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, koja govori o 'ruskoj agresiji' na Ukrajinu ima provokativne ciljeve". 

- Podstičući vlast u Kijevu da sabotira sporazume iz Minska i pokuša rješavati problem Donbasa silom - saopćeno je. 

Također, ističe se kako je šef ruske diplomatije primijetio kako odgovori NATO-a i SAD-a o ruskim sigurnosnim zahtjevima ignorišu ključne odredbe koje se tiču sigurnosti Rusije.

- Prije svega to se odnosi na odredbe o neširenju NATO-a i raspoređivanju sistema naoružanja u blizini ruskih granica. Istaknuto je da će ova pitanja biti u središtu naše ocjene dokumenata dobijenih od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a. Lavrov je podsjetio na neprihvatljivost radnji koje krše ranije preuzete obaveze na najvišem nivou o nedjeljivosti sigurnosti u euroatlantskom prostoru - saopćeno je iz kabineta ruskog šefa diplomatije.

NA VRH

Podijeli članak na