BIVŠI PREDSJEDNIK

Karzai pozvao Bajdena da promijeni odluku o zamrznutoj afganistanskoj imovini

Zadržavanje novca ili oduzimanje novca od afganistanskog naroda nepravedno je i nepošteno, rekao je

Hamid Karzai i Džo Bajden. Avaz

H. J. I.

13.2.2022

Bivši predsjednik Afganistana Hamid Karzai pozvao je danas američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da preispita odluku o tome da podijeli 7 milijardi dolara zamrznutih afganistanskih sredstava žrtvama terorističkih napada 11. septembra i humanitarne pomoći Afganistancima, javlja Anadolija. 

Govoreći na konferenciji za novinare u Kabulu, Karzai je rekao da bi se zamrznuta sredstva trebala iskoristiti za osiguranje stabilnosti afganistanske valute i financijskog sistema te zemlje.

- Afganistanski narod je žrtva terorizma kao što su žrtve i porodice koje su izgubile svoje najmilije. Zadržavanje novca ili oduzimanje novca od afganistanskog naroda nepravedno je i nepošteno i zločin je protiv afganistanskog naroda - kazao je Karzai.


Karzai je rekao da je neprihvatljivo da afganistanski narod plaća cijenu zbog terorističkih zločina Osame bin Laden koji je odgovoran za napade 11. septembra.

- Džo Bajden iz vremena kada je bio američki potpredsjednik dobro zna da je Bin Laden ubijen u operaciji u pakistanskom Abbottabadu. Bin Ladena su nakon napada u Afganistan doveli stranci, a ne Afganistanci. Zato je afganistanski narod žrtva terorizma - smatra Karzai.

Afganistan ima oko devet milijardi dolara imovine koja je zamrznuta nakon dolaska talibana na vlast u toj zemlji, uključujući i sedam milijardi dolara u SAD-u. Preostala sredstva uglavnom su u Njemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švicarskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.