MILOŠ ZEMAN

Predsjednik Češke: Neće biti rata između Rusije i Ukrajine, ovo je treća blamaža CIA-e

Rusi nisu ludi da se upuštaju u operaciju koja će im donijeti više štete nego koristi, poručio je Zeman

Miloš Zeman. Agencije

E. Ć.

17.2.2022

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je američku obaveštajnu agenciju CIA za blamažu jer se najavljivao napad Rusije na Ukrajinu ove sedmice i ponovio da smatra da nikakvog rata neće biti, osim možda ograničenog sukoba u ukrajinskim separatističkim oblastima.

- Rusi nisu ludi da se upuštaju u operaciju koja će im donijeti više štete nego koristi. Kada je riječ o američkim tajnim službama ovo je njihova treća blamaža. Prva je bio rat u Iraku gdje nije nađeno oružje masovnog uništenja. Druga u Afganistanu kada su tvrdili da talibani nikada neće osvojiti Kabul. A treća je sada - kazao je predsjednik Zeman u intervjuu koji objavljuje češki list Mlada fronta Dnes.

Zeman je rekao kako ne vjeruje da napada na Ukrajinu nema zato što su zapadne obavještajne službe unaprijed upozorile da znaju za planove i mogućnost ruske invazije.


- Mislim da je to pokušaj da se sakrije pomenuta blamaža. Ta vijest je stigla iz američkih izvora prije pet dana. I kao što vidite nije se desilo. U svakom slučaju to je bio izvještaj CIA. A ja se ne pitam kakve ima izvore informacije. Samo na osnovu pomenuta tri slučaja sumnjam u kvalitet tih izvora - rekao je češki predsjednik.

Ipak, Zeman nije isključio da bi se mogao desiti sukob, kako kaže moguć je lokalni sukob na granicama Donjecke ili Luhanske republike. 

Za češkog predsjednika gomilanje ruskih trupa na granicama sa Ukrajinom je samo vojna vježba koju Rusi završavaju na svojoj teritoriji, a poručio je također da generalni sekretar Stoltenberg treba da podnese ostavku zato što se NATO povukao iz Afganistana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.