PREDSJEDNIK UKRAJINE

Oglasio se Zelenski o granatiranju vrtića u Donbasu

Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja, rekao je on

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. AGENCIJE

A. O.

17.2.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je danas da su proruske snage u Donbasu raketirale jedno obdanište i da to predstavlja "veliku provokaciju".

- Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja. Potreban nam je efektivan mehanizam za bilježenje svih kršenja prekida vatre - naveo je Zelenski na Twitteru.


Četiri incidenta

Proruske snage su jutros optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopćila da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

- Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeno - navodi se u saopćenju snaga LNR-a.


Ukrajinske snage

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopštila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posljedica upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja pogođena zgrada obdaništa.

- Prema preliminarnim podacima, dvoje lica je doživjelo šok uslijed eksplozije granata - saopćile su ukrajinske snage.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.