PORAST STOPE KRIMINALA

Njujork će istjerivati beskućnike iz podzemnih željeznica

Mreža nije napravljena za stanovanje, već za prijevoz ljudi, rekao je gradonačelnik Erik Adams

Adams: Dao upute policiji i socijalnim radnicima. Avaz

E. Ć.

19.2.2022

Njujorški gradonačelnik Erik Adams (Eric) najavio je jučer da će iz podzemnih željeznica istjerati brojne beskućnike u koje se upire prstom u vezi s porastom kriminala. 

Naime, zabilježen je porast stope kriminala u Njujorku u odnosu na prethodnu godinu, a nasilna kaznena djela u podzemnoj željeznici porasla su za 25 posto između 2019. i 2021. Međutim, kaznena djela svih vrsta u podzemnoj čine tek 2 posto kaznenih djela u tom golemom gradu s pet četvrti (Menhetn, Bruklin, Kvins, Bronks i Stejten Ajlend).

Od izbijanja pandemije koronavirusa u 2020. godini stopa delinkvencije i krajnjeg siromaštva porasla je u ovom gradu, naročito u podzemnoj željeznici, iako nije dosegnula razinu kakvu je imala 1980-ih i 90-ih.

Gradonačelnik Erik Adams, demokrat kojeg svrstavaju u desni centar i bivši policajac, izabran je u novembru na temelju programa suzbijanja kriminala. On je obznanio kako je policiji i socijalnim radnicima dao opute da istjeraju sve one koji budu spavali u vagonima vlakova, na peronima i u hodnicima podzemne željeznice.

- Mreža nije napravljena za stanovanje, već za prijevoz ljudi - rekao je Adams, dodavši da su predviđene mjere na osnovu kojih će policajci i socijalni radnici moći uputiti beskućnike u prihvatilište ili bolnicu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.