NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI

Ministri vanjskih poslova G7 osuđuju kršenja primirja u istočnoj Ukrajini

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obaveze u provođenje sporazuma iz Minska

G7 neselektivno granatiranje Donbasa. AFP

S. S. / 24 sata

19.2.2022

Ministri vanjskih poslova grupe G7 nazvali su danas sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini vrlo zabrinjavajućim.

Ministri G7 osudili su upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa te su rekli da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba.


Pozvali na provođenje sporazuma iz Minska

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obaveze u provođenje sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih „narodnih republika“ u istočnoj Ukrajini te da strahuju da bi „inscenirani incidenti mogli biti iskorišteni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju“.

Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije u subotu gdje je istaknuo da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu.


Finski predsjednik uporedio ponašanje Rusije sa Staljinovim

Danas je i finski predsjednik osudio ponašanje Rusije. On je uporedio trenutni odnos Rusije prema Ukrajini sa Staljinovim pokušajem prijetnje i podjele Finske prije napada 1939. godine.

- Sve što se trenutno događa u Ukrajini i na Zapadu podsjeća me na ono što se dogodilo u Finskoj. Staljin je mislio da će lahko podijeliti naciju i napasti Finsku, no dogodilo se upravo suprotno. Ljudi su se ujedinili, što možemo vidjeti i u Ukrajini - rekao je predsjednik Sauli Ninisto (Niinisto) na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Finska je bila dio Ruskog Carstva od 1809. do 1917. godine i oduprla se prvobitnom napadu SSSR-a 1939. godine. Ova nordijska zemlja se kasnije, tokom Drugog svjetskog rata, priklonila nacističkoj Njemačkoj te je dio teritorija koji je posjedovala prije rata putem mirovnih sporazuma pripao Sovjetskom Savezu.

Tokom hladnog rata Finska je bila neutralna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.