NAFTALI BENET

Izraelski premijer: Novi nuklearni sporazum će stvoriti nasilniji, nestabilniji Bliski istok

Benet je rekao da je najveći problem u trenutnim pregovorima mogućnost kraćeg vremenskog okvira - dvije i po godine - prije nego što Iran bude mogao slobodno upravljati naprednim centrifugama

Naftali Benet. Twitter

E. Ć.

21.2.2022

Izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) rekao je u nedjelju da je američko-iranski sporazum koji se oblikuje za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. slabiji od prvobitnog aranžmana i da bi doveo do nasilnijeg Bliskog istoka.



Sporazum deformisan od 2018. godine

Sporazum iz 2015. ograničio je iransko obogaćivanje uranijuma kako bi Teheranu otežao razvoj materijala za nuklearno oružje, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu. 

Ali je deformisan od 2018. kada je tadašnji predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao Sjedinjene Države i ponovo uveo dalekosežne sankcije Iranu.

- Sporazum u nastajanju, kako se čini, vrlo je vjerovatno da će stvoriti nasilniji, nestabilniji Bliski istok - rekao je Benet u govoru u Jerusalemu pred jevrejskim američkim liderima.

Cilj nuklearnih pregovora

Cilj nuklearnih pregovora u Beču je povratak na prvobitnu pogodbu o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti koja produžavaju vrijeme koje bi mu bilo potrebno da proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma za atomsku bombu, ako to želi.

Iran kaže da su njegove nuklearne ambicije miroljubive.

Benet je rekao da je najveći problem u trenutnim pregovorima mogućnost kraćeg vremenskog okvira - dvije i po godine - prije nego što Iran bude mogao slobodno upravljati naprednim centrifugama, budući da se prvobitni vremenski okvir možda neće produžiti.

- Izrael neće prihvatiti Iran kao državu nuklearnog praga - rekao je on, dodavši da će Izrael uvijek zadržati svoju slobodu djelovanja da se brani, prenosi "Reuters".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.